Streszczenie odcinka

"Historia włoskiej kuchni" to pełna przygód kulinarna podróż w przeszłość. Poznamy zupełnie inną kuchnię niż ta, którą znamy z reklam przedstawiających włoską mamę gotującą gnocchi dla dziecka czy farmerów jedzących pizzę pod pergolą. Włoskie jedzenie nie jest wcale takie proste, a takie reklamy tylko wprowadzają nas w błąd. Ta fascynująca seria spróbuje nas przekonać, że włoska kuchnia to jedzenie włoskich miast. W przeszłości, kiedy wieśniacy głodowali, miasta miały wszystko do tworzenia wspaniałej kuchni. To tam były pieniądze, rynek, utalentowani kucharze i wyrobieni koneserzy. Włoska tożsamość, której jedną z cech jest dar do gotowania, kształtowała się wśród wielkich rzymskich ruin, w ciszy weneckich kanałów, w pełnych śmieci uliczkach Neapolu i pod dostojnymi portykami Bolonii. Włoską sztukę kulinarną formował renesansowy splendor Florencji i hałaśliwe fabryki Mediolanu.

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Historia włoskiej kuchni: Delizia! w telewizji

Galeria