Wielka Brytania 2013

Streszczenie odcinka

Znany szef kuchni Yotam Ottolenghi znowu wyrusza w podróż po Morzu Śródziemnym. W tej serii odwiedza cztery duże wyspy Korsykę, Sardynię, Majorkę i Kretę. Na każdej z nich przedstawia typowe lokalne potrawy Yotam mieszka obecnie w Londynie, gdzie prowadzi swoją restaurację. Specjalizuje się w łączeniu kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Przygotowywane przez niego potrawy mają jednak drobną domieszkę zachodniego stylu. Z tego powodu jest najlepszą osobą, która może połączyć kuchnię kontynentalnej Europy z wyjątkowością śródziemnomorskich wysp. W pierwszym z czterech odcinków odwiedzi Korsykę, na której spotka się z lokalnymi producentami np. miodu czy sera. Przygotuje także grillowaną rybę z korsykańską oliwą. Następnie uda się na Majorkę, gdzie pozna tajemnice paelli, a także zaprezentuje pomidory marynowane w winie. Na Krecie przedstawi historyczne tło wyspy i przygotuje m.in. lokalną potrawę o nazwie meze dakos. Podróż zakończy na Sardynii, gdzie spróbuje świeżo złowionego homara grillowanego na otwartym ogniu.

Czas trwania:46 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Uczty z wysp Morza Śródziemnego w telewizji

Galeria

Korsyka
Korsyka
Korsyka
Korsyka
Korsyka
Korsyka
  • Korsyka
  • Korsyka
  • Korsyka
  • Korsyka
  • Korsyka
  • Korsyka