Makłowicz w podróży, Polska 2008–2024
Andaluzyjska Sierra Nevada to najbardziej na południe wysunięty ośrodek narciarski w Europie. Podróżnik ocenia ofertę kulinarną dla narciarzy. Przyrządza też tortillę de Sacromonte.
Dzisiaj 16:45 Odcinek 180
Dzisiaj 19:45 Odcinek 58
Jutro 06:20 Odcinek 201
Jutro 06:55 Odcinek 202
Jutro 07:20 Odcinek 17
Jutro 12:25 Odcinek 181
Niedziela 31.03.2024 06:20 Odcinek 203
Niedziela 31.03.2024 06:45 Odcinek 152
Niedziela 31.03.2024 06:55 Odcinek 204
Niedziela 31.03.2024 09:10 Odcinek 181
Poniedziałek 01.04.2024 16:30 Odcinek 152
Wtorek 02.04.2024 05:30 Odcinek 152
Robert Makłowicz odwiedza Hamburg. Zwiedzanie miasta rozpoczyna na placu ratuszowym. Podczas rejsu statkiem dociera do portowej dzielnicy Hafencity. W kawiarnianych arkadach degustuje Alterwasser, czyli piwo z lemoniadą. Z mostu Holzbrücke można podziwiać ulicę Deichstrasse z jej średniowieczną zabudową. Wzdłuż kanałów ciągnie się skupisko spichlerzy. W jednym z nich urządzono muzeum przypraw. Z zakupionej mieszanki dziennikarz przyrządza hamburskiego dorsza w sosie curry.
Wszystkie drogi w górach Sierra Nevada (a jest tylko jedna: malownicza droga nr 395) prowadzą do Pradollano, miasta zbudowanego od podstaw w latach 60. dla nowej stacji narciarskiej. Andaluzyjska Sierra Nevada to najbardziej na południe wysunięty ośrodek narciarski w Europie. Tajemnica nart w górach, z których można zobaczyć brzegi Afryki, jest prosta: jeździ się na stokach trzytysięczników, a nawet wyżej. Najwyższy szczyt Sierra Nevada ma prawie 3, 5 tysiąca metrów n.p.m. W dole zaś majaczy Granada. Każdy szanujący się ośrodek narciarski ma swój park rozrywek rodzinnych - tu też jest taki. Robert próbuje swoich sił na kolejce grawitacyjnej i na skibobie. A potem przy stacji pośredniej, Borreguiles, w bufecie samoobsługowym ocenia ofertę kulinarną dla narciarzy. Miejscowe wędliny, sałatka z tuńczyka i pieczonej papryki, oliwki i krokiety z szynką można potraktować jako przystawki przed daniem głównym, które Robert przyrządza własnoręcznie, a jest to tortilla de Sacromonte z wieprzowymi podrobami. Na deser nasz podróżnik udaje się do Pradollano. W cukierni pani smaży churros. Jest to rodzaj racuchów smażonych w oliwie i polewanych najczęściej czekoladą. Są też i z kawą, ale w górach króluje czekolada. Wśród narciarzy czekolada to podstawa. Zawsze mają przy sobie tabliczkę, by posilić się w chwilach zwątpienia. Po nartach następna atrakcja, czyli kąpiel w górskim spa. Godzina jazdy na południe i można znów zażyć kąpieli, ale już w Morzu Śródziemnym, które zimą bywa niekiedy cieplejsze niż Bałtyk latem. Tymczasem na plaży czeka na Roberta jeszcze jedna atrakcja kulinarna. Przy palenisku w starej łodzi wypełnionej żwirem, kucharz piecze sardynki na trzcinach. Miejscowym zwyczajem tak się przyrządza świeżo złowione i oczyszczone sardynki. Zbliża się wieczór. Na tarasie kawiarni przy plaży Robert podziwia zachodzące słońce. Przyznaje, że to był niezwykły dzień. Najpierw mróz na szczytach gór, a potem wiosna nad morzem. Krakowski podróżnik wznosi dżinem toast za tych, którzy wybierają góry i morze jednocześnie!
widz (gość)
Wygląda na to, że zemsta PiSu wobec Roberta Makłowicza za niepodzielanie jedynego słusznego światopoglądu i pogratulowanie D.Tuskowi drugiej kadencji na stanowisku szefa Rady Europejskiej została dopełniona. Program "Makłowicz w podróży" został ostatecznie zdjęty z anteny TVP. Ostatni odcinek (Węgry - Budapeszt - dwa brzegi) został wyemitowany w sobotę 20 sierpnia 2023 o godz. 6:55 na kanale TVP HD.
25.09.2023 12:07Xtxf (gość)
Czołówka programu Podróze kulinarne Roberta Makłowicza z lat 2005 - 2008
17.02.2023 23:21Jdvucy (gość)
Czołówka programu Podróze kulinarne Roberta Makłowicza z lat 1999 - 2005
17.02.2023 23:20Jccydh (gość)
Czołówka programu W 80 dań dookoła świata z Robertem Makłowiczem/Podróże kulinarne Roberta Makłowicza z lat 1998 - 2008
15.02.2023 17:49Jccydh (gość)
Czołówka programu Makłowicz w podróży z lat 2008 - 2017
11.02.2023 18:08piotr
uwielbiam jego programy
08.02.2017 21:13MisterJack (gość)
"Dzięki reklamie oglądasz za darmo". A ja myślałem, że dzięki temu, że jestem legalny i płacę co miesiąc abonament!
30.01.2016 20:53monn (gość)
jakoś nie przepadam za nim jako za kucharzem, ale fajnie opowiada
Mój ostatni post: <a href="https://okiemtechfana.wordpress.com/2015/06/16/video-domofony-w-praktyce/" rel="dofollow">Video domofony</a> w praktyce
16.06.2015 08:06Foodfan
Niestety kolejny minus za program o Hawanie - p. Robert nie był łaskaw przedstawić drugiego ze swoich muzycznych gości, który wyraźnie na to czekał, a później starał się ukryć zniesmaczenie tym faktem. To duża wpadka, brak kultury, i to nie po raz pierwszy zresztą.
Minusik też za brak jakiejkolwiek informacji o spożywanym winie.
Poza tym bardzo ciekawe!
29.04.2015 03:53adshop@...
Acha - i jeszcze doprowadza do szału usilne, pretensjonalne narzucanie nazywania limonek "lajmkami". Kompletnie bez sensu i nie przystoi.
17.04.2015 15:28Foodfan (gość)
Świetny program, oglądam wszystkie nowe odcinki oraz część powtórek. Piękna polszczyzna, ciekawe konstrukcje, często zabawne, dobra dykcja, stylistyka. Bardzo ładnie opowiedziane. Niestety jeszcze nie sprawdziłem żadnego przepisu. Razi niestety wtykanie paluchów w prezentowane na straganach i ladach potrawy i produkty, często nie tylko zbliżanie palców, ale dotykanie, wkładanie i odkładanie z powrotem. Przecież inni ludzie to kupują i będą jeść - bardzo nieeleganckie zachowanie. Trzeba zachować większy dystans. Niestety też martwi słaba znajomość angielskiego przez Robert Makłowicz na poziomie tzw. "small talk", czyli podtrzymywania rozmowy. Istniej mnóstwo dobrze znanych zwrotów, które wiadomo jak i kiedy zastosować w konwersacji, jednak p. Makłowicz ich nie stosuje, bo chyba nie zna, przez co rozmowy są drętwe, sztuczne, czasem widać zakłopotanie. Zamiast łagodnego przechodzenia do kolejnych etapów rozmowy lub reagowania na to się dzieje, p. Makłowicz zaczyna wydawać rozkazy, i pospieszać, przez co wygląda to nawet czasem na impertynencję.
05.04.2015 16:41Do ...Dyabeł (gość)
To jest forum, a nie lekcja polskiego. Jak masz problem to tłumacz to swoim dzieciom ;)
30.03.2014 09:36ShastaMan (gość)
Fajny gosciu :) Ciekawie opowiada.Bardzo lubie ogladac jego program.
16.07.2013 13:24piotr (gość)
Pan robert powinien sie dowiedziec jak wymawia sie niektore slowa w obcych jezykach.Ostatnio powiedzial ze ma "czlonki na patelni" zamiast "penne" powiedzial "pene", co we wloskim znaczy wlasnie czlonek w sensie organu meskiego.
26.06.2013 13:26Dyabeł (gość)
Do Mochera. Proszę pisać po polsku: ę, ą, ć itd!
21.04.2013 11:32Mocher (gość)
Bardzo go lubie ogladac
21.04.2013 08:54Robert (gość)
Wzorowy program . Połączenie przepisów kulinarnych z podróżowaniem i historią , Doskonale .
12.04.2013 09:32kamil (gość)
fajny
24.02.2013 11:15km (gość)
DELHI ! Nie Dehli !
02.09.2012 11:22TylkoPO (gość)
Smuda na prezydanta :)
17.06.2012 12:04Telemagazyn z wydaniem magazynowym: