Przez dziurkę od sera

Polska 2013

Rzecznik i promotor lokalnych serowarów Gieno Mientkiewicz odwiedza polskie gospodarstwa, w których produkuje się smakowite sery. W programie pokazuje proces produkcji serów.

Czas trwania:13 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn poradnikowy

Przez dziurkę od sera w telewizji

Galeria

Przez dziurkę od sera - Program
Przez dziurkę od sera - Program
Przez dziurkę od sera - Program
  • Przez dziurkę od sera - Program
  • Przez dziurkę od sera - Program
  • Przez dziurkę od sera - Program

Opis programu

Rzecznik i promotor lokalnych serowarów Gieno Mientkiewicz odwiedza polskie gospodarstwa, w których produkuje się smakowite sery. W programie pokazuje proces produkcji polskich serów "zagrodowych". Prowadzący rozmawia z gospodarzami o cechach charakterystycznych sera, jego właściwościach, a także o kulturze jego jedzenia. Dodatkowo radzi, jak znaleźć smaczny ser, zwraca uwagę na zapach, smak, a także sposób jego przechowywania w domu. Zwieńczeniem każdego odcinka jest przygotowanie przez Giena wybornego dania z udziałem sera - bohatera programu. Prowadzący prezentuje m.in. aksamitny ser dżersejowy blue czy niezwykły, długodojrzewający ser "Bursztyn". Gieno Mientkiewicz - menadżer Roberta Makłowicza, od lat fascynuje się serami. Prowadzi popularny blog serypolskie.blox.pl. Autor terminu "polskie sery zagrodowe". Rzecznik i promotor lokalnych serowarów. Konsekwentnie bada, wyszukuje i nakłania lokalnych producentów serów do szerszej promocji własnych wyrobów. W tym, co robi widać autentyczną pasję.