Czy odpowiednia dieta łagodzi objawy menopauzy?

Odpowiednia i zbilansowana dieta ma bardzo duże znaczenie w każdym aspekcie naszego życia. Dlatego też, niezależnie od wieku, powinniśmy zwracać uwagę na to, co każdego dnia pojawia się na naszym talerzu. Właściwa dieta może okazać się szczególnie przydatna kobietom przechodzącym klimakterium. Menopauza i jej objawy nie będą bowiem tak dotkliwe, jeśli zadbamy o odpowiednie odżywianie.

Multimedia

Menopauza – szczególny czas w życiu kobiety

Menopauza i moment jej nadejścia może być trudny dla znacznej części kobiet. Wiele z nich nie wie, czego tak naprawdę się spodziewać i jak się do niej przygotować. Pamiętajmy, że w przypadku klimakterium nie trzeba mieć powodów do obaw. Menopauza nie jest chorobą ani schorzeniem. To naturalny proces fizjologiczny, który zachodzi w organizmie każdej z kobiet w określonym wieku. Zwykle jest to okres pomiędzy 45. a 55. rokiem życia. To, kiedy dokładnie nastąpi klimakterium, jest zależne od wielu czynników, w tym od:

• uwarunkowań genetycznych;

• momentu wystąpienia pierwszej miesiączki;

• przebytych chorób;

• liczby ciąż;

• stylu życia (w tym diety);

• czynników środowiskowych (m.in. stresu).

Już na tym etapie możemy zauważyć, jak duże znaczenie dla przebiegu menopauzy posiada odpowiednia dieta.

Objawy menopauzy

Objawy menopauzy potrafią uprzykrzać życie niektórym kobietom do tego stopnia, że wykonywanie codziennych czynności staje się utrudnione, a w niektórych przypadkach wręcz niemożliwe. Do objawów menopauzy zalicza się:

• uderzenia gorąca, nagłe zaczerwienienie twarzy;

• zimne dreszcze, często pojawiające się po uderzeniach gorąca;

• tachykardię;

• spadek libido;

• spowolnienie metabolizmu;

• uczucie osłabienia;

• zawroty głowy;

• problemy z zasypianiem (często spowodowane uderzeniami gorąca);

• nerwowość i drażliwość;

• suchość pochwy i inne dolegliwości ze strony układu moczowo-płciowego;

• kłopoty z pamięcią;

• stany depresyjne.

Objawy menopauzy stają się zauważalne także w przypadku naszej skóry. Ze względu na spadek żeńskich hormonów płciowych (estrogenu i progesteronu) skóra traci swoją jędrność, staje się wiotka, ziemista, a także widoczne na niej zmarszczki zaczynają się pogłębiać. Oprócz tego wiele kobiet skarży się na jej nadmierną suchość.

Dieta w czasie menopauzy

Odpowiednio zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na to, w jaki sposób będzie przebiegać menopauza. W czasie klimakterium metabolizm u kobiet zaczyna zwalniać, dlatego bardzo często wiele z nich szybko dostrzega dodatkowe kilogramy. Zmieniające się hormony w okresie klimakterium mają bowiem istotny wpływ na przyrost tkanki tłuszczowej w tym czasie.

Warto pamiętać, że zmiana nawyków żywieniowych oraz odpowiednia aktywność fizyczna mają nie tylko pozytywny wpływ na lepsze samopoczucie w czasie klimakterium, ale również korzystne oddziaływanie na zdrowie.

Dieta w czasie menopauzy – jak powinna wyglądać?

Jak powinna wyglądać dieta w czasie menopauzy? Pierwszym krokiem powinna być przede wszystkim zmiana nawyków żywieniowych oraz stylu życia. W tym czasie warto ograniczyć spożywanie alkoholu, palenie papierosów oraz żywność bogatą w cukry proste czy tłuszcze. Niewskazane są także słone przekąski. Jeśli mamy problemy z utrzymaniem wagi w czasie menopauzy, warto zmniejszyć wielkość porcji spożywanych przez nas posiłków. Należy pamiętać także o tym, aby znaczną większość potrawy znajdującej się na talerzu stanowiły warzywa. To one stanowią główne źródło niezbędnych witamin i minerałów, które pozwalają na utrzymanie właściwej mineralizacji kości, regulują ciśnienie tętnicze czy wpływają korzystnie na trawienie.

W trakcie menopauzy warto przekonać się do spożywania większej ilości warzyw i owoców. Ich stała obecność w diecie znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób, jak otyłości, cukrzycy typu 2, choroby niedokrwiennej serca czy nawet niektórych nowotworów. Owoce i warzywa świetnie sprawdzą się w zastępstwie słonych i słodkich przekąsek.

Warto, aby dieta w trakcie menopauzy była bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę D. Warto wprowadzić do niej ryby i owoce morza, a także rośliny strączkowe, które mogą stanowić substytut mięsa. Nie należy także zapominać o piciu odpowiedniej ilości wody dziennie.

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Hity dnia

Wszystkie hity »


Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×