"Ewa gotuje". Ewa Wachowicz świętuje jubileusz programu! Zobacz, jakie pyszności przygotowała z tej okazji!

Kamila Glińska
Kamila Glińska
Ewa Wachowicz świętuje jubileusz programu "Ewa gotuje"! To już 400. odcinek. Z tej okazji prowadząca przygotowała specjalne dania oraz... tort bez proszku do pieczenia. Zobacz przepisy z jubileuszowego odcinka!

"Ewa gotuje" w soboty o godz. 10:10 w Polsacie! - sprawdź program tv

program tv

To już czterechsetny odcinek programu "Ewa gotuje"! Od 13 lat w każdą sobotę Ewa Wachowicz inspiruje widzów do gotowania i sprawia, że niejednemu z nich od rana kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach. - Sama nie wiem, kiedy to się stało, że mamy już 400. odcinek. To niesamowity wynik jeśli idzie o programy telewizyjne, ogromna duma i wielkie podziękowania dla mojej wspaniałej ekipy, która prawie nie zmieniła się od 13 lat! – mówi Ewa Wachowicz.

Przez kilkanaście lat emisji programu Ewa Wachowicz zaprezentowała widzom Polsatu ponad 2000 przepisów! To receptury sprawdzone i co ważne – przygotowane według nich potrawy zawsze się udają. Nawet tym, którzy dopiero zaczynają zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Program zainspirował Ewę Wachowicz do napisania aż 7 książek z przepisami na pyszne dania a ich autorka zapewnia, że to jeszcze nie koniec. A jakie były kulisy powstania programu?

- W 2007 roku Nina Terentiew zaproponowała, abym zrobiła program kulinarny i powiedziała: "Trochę lepiej wyglądasz niż Makłowicz". Pierwszy odcinek pilotowy nagrałam w swoim krakowskim mieszkaniu, w swojej własnej kuchni. Nina zaznaczyła, nie szukaj żadnego innego miejsca, bo ty u siebie, w swojej kuchni po prostu tańczysz... I tak już od 13 lat goszczę widzów w mojej kuchni w Krakowie, a 400. odcinek świętowałam nagraniem w moim drugim domu pod Babią Górą, oczywiście z moją całą ekipą. Na to wyjątkowe wydarzenie przygotowałam wielopiętrowy tort – zdradza autorka programu.

Co przygotowała Ewa Wachowicz w 400. programie? Zaczęła od zdrowego śniadania. Na pierwszy posiłek dnia pasta jajeczna z awokado. Do jej przygotowania są potrzebne: ugotowane na twardo i pokrojone jajka, dojrzałe awokado - pokrojone i doprawione sokiem z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżka oliwy i łyżeczka majonezu, posiekany pęczek kolendry oraz sól i pieprz do przyprawienia. Wszystkie składniki mieszamy i mamy gotową pasta na kanapki.

Następnie Ewa pokazała, jak zrobić domową sól sezamową, czyli gomasio. Ta mieszanka niełuskanych uprażonych nasion sezamu i soli himalajskiej świetnie doprawia kanapki z awokado. Na danie główne Ewa przygotowała klopsiki wieprzowe zapiekane na kiszonej kapuście. Gdy klopsiki zapiekały się w piekarniku, gospodyni zrobiła bardzo zdrowy domowy ocet jabłkowy. Ukoronowaniem jubileuszowego wydania programu "Ewa gotuje" jest piętrowy tort z okazji czterechsetnego odcinka! Ten wyjątkowy wypiek powstał bez użycia proszku do pieczenia! Ewa Wachowicz upiekła trzy różnej wielkości biszkopty, które przełożyła kremem czekoladowym i masą z mango, a następnie ułożyła jedno ciasto na drugim, tworząc piętrową konstrukcję.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Filip Chajzer o MBTM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na telemagazyn.pl Telemagazyn