"Ewa gotuje". Ewa Wachowicz wraca do gotowania! Kuchnia u stóp Babiej Góry będzie pachnieć proziakami

Skończyły się wakacje. Pora wrócić do gotowania na ekranie z Ewą Wachowicz! Najpiękniejsza kobieta polskiej kuchni zaprasza na zdrowe, szybkie i pyszne dania w jej autorskim programie "Ewa gotuje".

Multimedia

"Ewa gotuje" w soboty o godz. 10:10 w Polsacie! - sprawdź program tv

W pierwszym odcinku po przerwie wakacyjnej Ewa Wachowicz zaprasza widzów do swojej kuchni letniej i drewnianego domu w Zawoi. U stóp Babiej Góry upiecze między innymi bułeczki sodowe.

Seks i konflikty na rajskiej wyspie oraz nowy serial Patryka Vegi. Co Polsat pokaże jesienią 2020?Zobacz więcej

Dla zaradnej gospodyni brak chleba w domu, to żaden problem! Wystarczy kilka prostych składników oraz kilkanaście minut i mamy gotowe sodowe bułeczki, które na Podkarpaciu nazywane są proziakami. Robiła je babcia Ewy Wachowicz. A skąd nazwa proziaki? Od sody oczyszczonej, na którą na Podkarpaciu mówiło się "proza".

Ewa przygotuje jeszcze chłodnik ogórkowy na ogórkach małosolnych – z cukinią i wędzonym pstrągiem. Na drugie danie zrobi grillowane roladki z polędwiczki wieprzowej i warzyw, a do picia - lemoniadę z cytryn, limonki i pomarańczy. Na koniec będzie błyskawiczny deser! Tarta z owoców leśnych z budyniem na spodzie z herbatników, który nie wymaga pieczenia. Fani kuchni Ewy Wachowicz często proszą ją o przepis na coś słodkiego, ale bez laktozy i glutenu. Taki właśnie będzie deser Ewy!

Zobacz galerię

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Hity dnia

Wszystkie hity »


Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×