"Ewa gotuje" odcinek 431. Ewa Wachowicz przygotowuje nietypowy gulasz, placki bezglutenowe i piwne tiramisu!

W sobotę 16 października o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz najpierw zaprosi widzów na bardzo treściwy gulasz na mięsie mielonym. Co jeszcze przyrządzi w 431. odcinku programu "Ewa gotuje"? Sprawdźcie!

Multimedia

"Ewa gotuje" - sprawdź program TV

Ewa Wachowicz także przygotuje zaskakujące placki brokułowe z kaszą jaglaną. A poda je z tradycyjnym sosem grzybowym. Między posiłkami zobaczymy, jak przygotować marynowany kalafior. Z kolei deser będzie sporym zaskoczeniem dla wszystkich piwoszy! Ewa pokaże, jak zaserwować słoiczek w stylu włoskiego tiramisu z ciemnym piwem w roli głównej. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Wielkanocne inspiracje kulinarne już w sobotę! Jak przygotować tradycyjne dania na Wielkanoc?Zobacz więcej

Gotowanie w swojej krakowskiej kuchni Ewa rozpocznie od nietypowego gulaszu na mięsie mielonym i z dużą ilością warzyw. Należy się zaopatrzyć w następujące składniki: mieloną wołowinę i wieprzowinę, cebulę, masło klarowane, czosnek, seler naciowy, paprykę czerwoną, marchewkę, krojone pomidory konserwowe w zalewie, oregano, słodką i ostrą paprykę w proszku, sól, ryż, śmietanę i natkę pietruszki.

Na danie główne Ewa upiecze zaskakujące placuszki bezglutenowe z sosem grzybowym. Będą to placki brokułowe pieczone w piekarniku! Bazą tej potrawy będzie nie tylko brokuł, ale też niesamowicie zdrowa kasza jaglana. Do placków trafią też: wywar jarzynowy, cebula czerwona, czosnek, oliwa, jajka, jogurt grecki, mąka kukurydziana, sól, pieprz i garść koperku. Do tradycyjnego sosu grzybowego są niezbędne: świeże prawdziwki, masło klarowane, szalotki, sól, pieprz, śmietanka 30-36% i natka pietruszki.

W programie Ewa pokaże, jak zamarynować kalafiora z dodatkiem marchewki. Do zalewy należy przyszykować: wodę, ocet 10%, cukier, sól, liście laurowe, ziarenek ziela angielskiego i pieprzu kolorowego oraz kurkumę.

Po obiedzie czas na szybki, prosty i nieprawdopodobnie smaczny deser w stylu tiramisu z użyciem ciemnego piwa. Ten rarytas zamknięty w małych słoiczkach można przygotować dzień wcześniej, bo wtedy smakuje jeszcze lepiej, jak poleży sobie w lodówce! A do przygotowania będą potrzebne: serek mascarpone, śmietanka wysokoprocentowa, cukier puder, ekstrakt waniliowy, ciemne piwo, małe okrągłe biszkopty, kakao i maliny – mogą być mrożone.

Zobacz galerię

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Hity dnia

Wszystkie hity »


Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×