"Ewa gotuje". Wigilijne dania Ewy Wachowicz – bezmięsny pasztet, moczka, krokiety ziemniaczane i makiełki. Jak je zrobić?

Kilka dni przed świętami Bożego Narodzenia w sobotę, 19 listopada w Polsacie Ewa Wachowicz zaproponuje kilka postnych potraw na wieczerzę wigilijną. Najpierw upiecze bezmięsny pasztet z czerwonej soczewicy. Co będzie dalej?

Multimedia

"Ewa gotuje" w sobotę, 19.12.2020 o godz. 10:10 w Polsacie! - sprawdź program tv

Święta Bożego Narodzenia już za pasem. Ewa Wachowicz zaprezentuje, co w tym roku znajdzie się u niej na wigilijnym stole. Gospodyni zacznie kolację od przystawki. Pokaże, jak przygotować pasztet z czerwonej soczewicy. Do przygotowania potrawy będą potrzebne: ugotowana i wystudzona soczewica, klarowane masło, pokrojona w kostkę cebula, starta marchewka, utarta w moździerzu gorczyca, słodka wędzona papryka, kurkuma, pieprz ziołowy, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułka tarta i sól. Wymieszaną masę pasztetową przekładamy do formy, posypujemy czarnuszką i pieczemy. Po ostudzeniu gotowy pasztet podajemy z żurawiną.

Córka Ewy Wachowicz tak jak mama mogłaby zostać Miss, ale wybrał inną drogę. Czym się zajmuje?Zobacz więcej

Pora na wigilijną zupę. Gospodyni poda moczkę, czyli piernikową polewkę. Do przygotowania tego dania będą potrzebne: namoczone przez noc w ciepłej wodzie pierniki, rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, cynamon, kompot z suszu (wędzona gruszka, śliwka i jabłko) wraz z owocami, przyprawa do pierników i sok z cytryny. Wszystko razem gotujemy, potem miksujemy. Słodko – kwaśną piernikową zupę podajemy z uprażonymi płatkami migdałowymi.

Kolejnym daniem będą krokiety pieczone z wędzonym łososiem. Do przygotowania tej wigilijnej potrawy są potrzebne: podsmażona na klarowanym maśle cebula, posolone puree ziemniaczane, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, wędzony łosoś, posiekany koperek, jajko i bułka tarta. Krokiety obtaczamy w mielonych płatkach migdałowych i pieczemy w piekarniku. Do tego barszcz czerwony na domowym zakwasie i pyszne wigilijne danie można podawać na stół.

Ewa Wachowicz świętuje jubileusz programu! Zobacz, jakie pyszności przygotowała z tej okazji!Zobacz więcej

Wigilię Ewy Wachowicz zwieńczy coś słodkiego. Na deser gospodyni przygotuje makiełki. Do tego dania będą potrzebne: namoczony przez całą noc i podwójnie zmielony mak, roztopione i lekko przypalone masło, żółtko jajka, namoczone w ciepłym mleku kajzerki, kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki migdałów, rodzynki, suszone morele i śliwki, orzechy włoskie, miód i sztywna piana z białka jajka. Masę makową schładzamy w lodówce i po trzech godzinach podajemy gotowy wigilijny deser, który przyozdabiamy suszonymi morelami i płatkami migdałów.

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów 19 grudnia w programie „Ewa gotuje”.

Zobacz galerię

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Telemagazyn poleca

Hity dnia

Wszystkie hity »


Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×