"Ewa gotuje". Wigilijne dania Ewy Wachowicz – bezmięsny pasztet, moczka, krokiety ziemniaczane i makiełki. Jak je zrobić?

Kamila Glińska
Kamila Glińska
Kilka dni przed świętami Bożego Narodzenia w sobotę, 19 listopada w Polsacie Ewa Wachowicz zaproponuje kilka postnych potraw na wieczerzę wigilijną. Najpierw upiecze bezmięsny pasztet z czerwonej soczewicy. Co będzie dalej?

"Ewa gotuje" w sobotę, 19.12.2020 o godz. 10:10 w Polsacie! - sprawdź program tv

program tv

Święta Bożego Narodzenia już za pasem. Ewa Wachowicz zaprezentuje, co w tym roku znajdzie się u niej na wigilijnym stole. Gospodyni zacznie kolację od przystawki. Pokaże, jak przygotować pasztet z czerwonej soczewicy. Do przygotowania potrawy będą potrzebne: ugotowana i wystudzona soczewica, klarowane masło, pokrojona w kostkę cebula, starta marchewka, utarta w moździerzu gorczyca, słodka wędzona papryka, kurkuma, pieprz ziołowy, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułka tarta i sól. Wymieszaną masę pasztetową przekładamy do formy, posypujemy czarnuszką i pieczemy. Po ostudzeniu gotowy pasztet podajemy z żurawiną.

Pora na wigilijną zupę. Gospodyni poda moczkę, czyli piernikową polewkę. Do przygotowania tego dania będą potrzebne: namoczone przez noc w ciepłej wodzie pierniki, rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, cynamon, kompot z suszu (wędzona gruszka, śliwka i jabłko) wraz z owocami, przyprawa do pierników i sok z cytryny. Wszystko razem gotujemy, potem miksujemy. Słodko – kwaśną piernikową zupę podajemy z uprażonymi płatkami migdałowymi.

Kolejnym daniem będą krokiety pieczone z wędzonym łososiem. Do przygotowania tej wigilijnej potrawy są potrzebne: podsmażona na klarowanym maśle cebula, posolone puree ziemniaczane, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, wędzony łosoś, posiekany koperek, jajko i bułka tarta. Krokiety obtaczamy w mielonych płatkach migdałowych i pieczemy w piekarniku. Do tego barszcz czerwony na domowym zakwasie i pyszne wigilijne danie można podawać na stół.

Wigilię Ewy Wachowicz zwieńczy coś słodkiego. Na deser gospodyni przygotuje makiełki. Do tego dania będą potrzebne: namoczony przez całą noc i podwójnie zmielony mak, roztopione i lekko przypalone masło, żółtko jajka, namoczone w ciepłym mleku kajzerki, kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki migdałów, rodzynki, suszone morele i śliwki, orzechy włoskie, miód i sztywna piana z białka jajka. Masę makową schładzamy w lodówce i po trzech godzinach podajemy gotowy wigilijny deser, który przyozdabiamy suszonymi morelami i płatkami migdałów.

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów 19 grudnia w programie „Ewa gotuje”.

od 7 lat
Wideo

echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na telemagazyn.pl Telemagazyn