"Ewa gotuje" w sobotę, 19.12.2020 o godz. 10:10 w Polsacie! - sprawdź program tv
Święta Bożego Narodzenia już za pasem. Ewa Wachowicz zaprezentuje, co w tym roku znajdzie się u niej na wigilijnym stole. Gospodyni zacznie kolację od przystawki. Pokaże, jak przygotować pasztet z czerwonej soczewicy. Do przygotowania potrawy będą potrzebne: ugotowana i wystudzona soczewica, klarowane masło, pokrojona w kostkę cebula, starta marchewka, utarta w moździerzu gorczyca, słodka wędzona papryka, kurkuma, pieprz ziołowy, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułka tarta i sól. Wymieszaną masę pasztetową przekładamy do formy, posypujemy czarnuszką i pieczemy. Po ostudzeniu gotowy pasztet podajemy z żurawiną.
"Ewa gotuje". Córka Ewy Wachowicz tak jak mama mogłaby zostać Miss, ale wybrał inną drogę. Czym zajmuje się Aleksandra Osuchowska?
Aleksandra Osuchowska to ukochana córka Ewy Wachowicz, która wyrasta na piękną kobietę. Nie można oprzeć się wrażeniu, że tak jak mama mogłaby zostać Miss. Ona jednak chce iść inną ścieżką kariery.…
Pora na wigilijną zupę. Gospodyni poda moczkę, czyli piernikową polewkę. Do przygotowania tego dania będą potrzebne: namoczone przez noc w ciepłej wodzie pierniki, rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, cynamon, kompot z suszu (wędzona gruszka, śliwka i jabłko) wraz z owocami, przyprawa do pierników i sok z cytryny. Wszystko razem gotujemy, potem miksujemy. Słodko – kwaśną piernikową zupę podajemy z uprażonymi płatkami migdałowymi.
Kolejnym daniem będą krokiety pieczone z wędzonym łososiem. Do przygotowania tej wigilijnej potrawy są potrzebne: podsmażona na klarowanym maśle cebula, posolone puree ziemniaczane, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, wędzony łosoś, posiekany koperek, jajko i bułka tarta. Krokiety obtaczamy w mielonych płatkach migdałowych i pieczemy w piekarniku. Do tego barszcz czerwony na domowym zakwasie i pyszne wigilijne danie można podawać na stół.
Wigilię Ewy Wachowicz zwieńczy coś słodkiego. Na deser gospodyni przygotuje makiełki. Do tego dania będą potrzebne: namoczony przez całą noc i podwójnie zmielony mak, roztopione i lekko przypalone masło, żółtko jajka, namoczone w ciepłym mleku kajzerki, kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki migdałów, rodzynki, suszone morele i śliwki, orzechy włoskie, miód i sztywna piana z białka jajka. Masę makową schładzamy w lodówce i po trzech godzinach podajemy gotowy wigilijny deser, który przyozdabiamy suszonymi morelami i płatkami migdałów.
Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów 19 grudnia w programie „Ewa gotuje”.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Iwona z "Sanatorium" straciła dziecko i męża. To wyznanie złamało nam serca
- Wspólny występ Roksany Węgiel i Kevina Mgleja w cieniu tragedii. Tylko u nas
- Rzadki widok: Cleo pokazała swoje prawdziwe włosy bez doczepów. Poznalibyście ją?
- Córka żołnierza AK skradła "Taniec z Gwiazdami". Nie do wiary, co łączy ją z Musiałem