„Hell’s Kitchen". Michał Bryś nowym prowadzącym Piekielnej Kuchni! [ZDJĘCIA]

Redakcja Telemagazyn
Redakcja Telemagazyn
fot. Hell's Kitchen/Polsat
fot. Hell's Kitchen/Polsat
Wiadomo już, kto zastąpi szefa Amaro w „Hell’s Kitchen"! Już od września, 6. sezon kulinarnego show Polsatu poprowadzi Michał Bryś. Kim jest, co o nim wiemy?

Już od września na antenę Telewizji Polsat powróci program „Hell’s Kitchen". W 6. edycji kulinarnego show nie zobaczymy jednak Wojciecha Modesta Amaro, który zrezygnował z dalszego prowadzenia programu. Jego miejsce zajmie ceniony szef kuchni i współwłaściciel warszawskiej restauracji L’enfant Terrible - Michał Bryś. Co wiemy, o nowym prowadzącym programu?

Szef kuchni L’enfant Terrible, jednej z najlepszych warszawskich restauracji, w zaledwie dwa lata zdobył uznanie gości oraz został doceniony i nagrodzony przez krytyków kulinarnych. Michał Bryś nie skończył żadnej szkoły gastronomicznej, nie przeszkadzało mu to w zdobywaniu doświadczenia zawodowego na stażach w najlepszych restauracjach świata m.in. De Librije w Zwolle (3 gwiazdki Michelin), czy The Ledbury w Londynie (2 gwiazdki Michelin). - W moim poprzednim życiu byłem reżyserem, scenarzystą, menadżerem artystów i producentem telewizyjnym – mówi o sobie Michał Bryś. Przez 15 lat pracy w branży muzycznej i telewizyjnej udało mu się osiągnąć wiele sukcesów, zdobyć uznanie i pracować z najlepszymi, m.in.: z zespołem Hey, Kasią Kowalską, Kasią Nosowską, Perfectem i wieloma innymi artystami. Będąc u szczytu, porzucił dotychczasową pracę i zajął się tym, co kochał najbardziej - gotowaniem!

CZYTAJ TAKŻE:

"HELL'S KITCHEN". WOJCIECH MODEST AMARO ODCHODZI Z PROGRAMU [OŚWIADCZENIE]

PROGRAMY ROZRYWKOWE WIOSENNEJ RAMÓWKI 2016. CO BYŁO HITEM, A CO KITEM? [RANKING]

Pasję do gotowania Michał Bryś ma w genach. Jego przodkowie prowadzili restaurację na Śląsku i zajmowali się młynarstwem i rzeźnictwem. Jednak to babcia pokazała mu świat smaków i aromatów. – Babcia rewelacyjnie gotowała, była kucharką totalną i siedziała tylko w kuchni. Zawsze po szkole chodziłem do niej na obiad. Siedziałem w tej kuchni i patrzyłem, co tam się dzieje. Chłonąłem te zapachy i próbowałem tych wszystkich rzeczy – wspomina Michał Bryś i dodaje, że początki jego "prawdziwego gotowania", sięgają liceum. Z czasem nowy szef "Piekielnej Kuchni" zaczął nabierać coraz więcej wprawy w gotowaniu. Pragnął upewnić się, że jest to droga, którą chce podążać. Postanowił więc sprawdzić się w zawodowych kuchniach. Pierwszą z nich była należąca szefa Wojciecha Modesta Amaro. Następnie wysłał listy do wybranych szefów kuchni na całym świecie. Napisał o pasji i dołączył zdjęcia swoich dań, co wystarczyło, żeby móc szlifować swój kunszt u boku najlepszych z najlepszych. Dziś, wspierany przez przyjaciół i partnerów biznesowych, kontynuuje rodzinną tradycję w restauracji L’enfant Terrible na warszawskim Starym Mokotowie.

Po sześciu miesiącach od otwarcia, L’enfant Terrible otrzymała zaszczytne wyróżnienie 2 czapek przyznawane przez prestiżowy francuski przewodnik kulinarny Gault&Millau. Zdobyła również tytuł „Knajpy Roku 2014 według Czytelników Gazety Wyborczej” i zajęła 1. miejsce w rankingu najlepszych restauracji 2014 roku według KrytykaKulinarna.pl. Michał Bryś otrzymał także nagrodę magazynu Warsaw Insider - Best Newcomer 2014. Rok później został wyróżniony tytułem Szef Jutra Gault&Millau Tour 2015 regionu Centrum, a następnie otrzymał jedną z cenniejszych nagród międzynarodowego świata gastronomii - Szef Jutra 2016 Gault&Millau Polska. Restauracja L’enfant Terrible jako jedna z ośmiu restauracji w Polsce otrzymała 3 czapki i jedną z najwyższych not w tej kategorii - 15.5 punktu w przewodniku Gault&Millau Polska na rok 2016. W marcu 2016 roku restauracja Michała Brysia otrzymała również rekomendację czerwonego przewodnika Michelin. W maju 2016 roku Michał Bryś dołączył również do zaszczytnego grona szefów kuchni i restauratorów Jeunes Restaurateurs d'Europe. Ta najstarsza w świecie gastronomii, założona we Francji w 1974 roku, europejska organizacja zaprasza jedynie najlepszych i wysoko nagradzanych szefów kuchni z szesnastu krajów Europy.

Kuchnią Michała Brysia zachwycają się wszyscy, m.in.: najbardziej znany krytyk kulinarny w Polsce i znany z programu "Top Chef" – Maciej Nowak.

Michał Bryś jest iluzjonistą polskiej gastronomii! Z wykształcenia i pierwszego zawodu aktor teatralny i filmowy, z zamiłowania - szef kuchni. Połączenie żywiołu kulinarnego i performatywnego da uczestnikom i widzom „Hell's Kitchen zupełnie niepowtarzalne doznania– jest przekonany Maciej Nowak.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na telemagazyn.pl Telemagazyn