"Makłowicz w drodze". Lwów, Ałmaty, Astana - kulinarne odkrycia Roberta Makłowicza w nowych odcinkach!

Lidia Tyczyńska-Świdrak
Lidia Tyczyńska-Świdrak
fot. Agnieszka Makłowicz / TVN
fot. Agnieszka Makłowicz / TVN
Roberta Makłowicza nikomu nie trzeba przedstawiać! Niekwestionowany autorytet kulinarny w swoim programie odkrywa ciekawe miejsca, ich historię i fenomenalną kuchnię. Czym "Makłowicz w drodze" zaskoczy nas jesienią?

"Makłowicz w drodze" - nowe odcinki w niedziele o 10:45 na Food Network! - sprawdź program tv

program tv

Punktem pierwszym na mapie był dla Roberta Makłowicza Lwów! Poza wszystkimi atrakcjami tego miasta, zobaczymy też między innymi Brody, niegdyś najważniejsze żydowskie miasto Galicji i miejsce narodzin pisarza Josepha Rotha. Prosto z Ukrainy przeniesiemy się do Kazachstanu. Słynny dziennikarz zabierze widzów do futurystycznej stolicy tego kraju, a także pokaże życie koczowników na stepie.

We Lwowie odwiedził kawiarnię Grand Cafe Leopolis i bar nalewkowy Pijana Wiśnia, a na jego talerzu znalazły się m.in. wieprzowe żeberka, wareniki z ziemniakami, lemburgery, owoce Morza Czarnego i ormiański chłodnik tanow, który Robert przyrządził osobiście. W najsłynniejszym ukraińskim uzdrowisku, Truskawcu, Robert odnajduje tam chleb pieczony w brat-rurze na liściach kapusty, strudle i torcik truskawkowy. Jako dietetyczne danie dla kuracjuszy proponuje duszone bakłażany, które przyrządza w parku zdrojowym.

Pozostałe odcinki poświęcone są niezwykłej przygodzie kulinarno-podróżniczej. W dalekim Kazachstanie Robert Makłowicz odwiedzi miasto Ałmaty, dawną stolicę Kazachstanu, gdzie czeka na niego Pilaw zapiekany w cieście oraz krystalizowany sok z winogron. Przepis na baranią kułyrmę Robert podaje i realizuje osobiście przed kamerą. W mieście Turkiestan i Szymkent spróbuje wielbłądziego mleka, w menu programu znajdzie się również baranina z bakłażanami, mięsno-makaronowy besparmak, pierożki samsa czy lagman, przypominający włoskie bucatini. Na koniec stolica – Astana - Robert gotuje zupę sorpa a la soljanka z koniną i baraniną, a na koniec pokazuje, jak się je pieczone przepiórki.

Razem z Robertem Makłowiczem możemy odkrywać kolejne wyjątkowe miejsca, poznawać związki kuchni z kulturą i historią oraz pilnie notować przepisy na smakowite potrawy w każdą niedzielę o 10:45 na Food Network!

Źródło: TVN/x-news

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na telemagazyn.pl Telemagazyn