"MasterChef Junior" 10.04.2016, odcinek 8. Gotowanie w restauracji i starcie z kuchnią francuską. Sprawdź, kto odpadł! [ZDJĘCIA]

Kamila Glińska
Kamila Glińska
To było nie lada wyzwanie dla młodych kucharzy!fot. TVN/Fokusmedia/Newspix.pl
To było nie lada wyzwanie dla młodych kucharzy!fot. TVN/Fokusmedia/Newspix.pl
Kucharze "MasterChef Junior" musieli podjąć nie lada wyzwanie. Gotowali dla czterdziestu gości restauracji! Jak im poszło? Kto przeszedł do półfinału?

Mali kucharze mieli przed sobą arcy trudne zadanie. W restauracji w Krakowie uczestnicy musieli przygotować lunch dla 40 osób. Kapitanami dwóch drużyn byli zwycięzcy poprzedniej konkurencji - Natalia i Kuba. Kapitanowie musieli rozpoznać - za pomocą smaku i węchu - jak najwięcej przypraw. ten, kto wygrał to zadanie mógł wybrać, której drużynie będzie przewodzić. Przy pierwszym podejściu był remis. Kminek pogrążył oboje kucharzy. W dogrywce było podobnie - tym razem zmylił ich majeranek. Za trzecim razem więcej przypraw odgadła Natalia, która zdecydowała się przewodzić drużynie czerwonej - Luizie i Karolowi. Kuba był w drużynie niebieskiej - z Zuzią i Mateuszem. Do przygotowania były 2 przekąski oraz 2 dania główne.

Na uczestników czekała niespodzianka. Do jury dołączył szef kuchni restauracji, w której konkurencja się odbywała, Michał Zakrajewski. Goście byli zadowoleni z dań, jakie otrzymali. Ich oceny zdecydowały o tym, która ekipa zwyciężyła. Dania próbowali też jurorzy. Okazało się, że przy przystawkach był remis, natomiast daniem głównym zwyciężyła drużyna czerwonych!

CZYTAJ TAKŻE:

"MASTERCHEF JUNIOR" 3.04.2016, ODCINEK 7. GOTOWANIE Z DZIADKAMI I SPIŻARNIA PEŁNA ZWIERZĄT! SPRAWDŹ, KTO ODPADŁ [ZDJĘCIA]

Wygrana drużyna zdecydowała o tym, co będzie tematem kolejnej konkurencji. Gra toczyła się o bardzo wysoka stawkę – półfinał programu MasterChef Junior! Wcześniej jednak czekała na nich niespodzianka - trzy tajemnicze skrzynki. Pod nimi byli... jurorzy! - Będziecie gotować juror! - zażartował Michel Moran. Ania wytłumaczyła jednak, że zadanie eliminacyjne jest związane z dotykiem. Do wyboru były składniki kuchni francuskiej: podroby, owoce morza i sery. Czerwoni wybrali owoce morza.

Natalia zrobiła przegrzebki w sosie kolendrowo-śmietanowym. - Jestem z ciebie bardzo, bardzo dumna. Doskonałe danie - skomentowała Ania Starmach. Kuba przygotował kalmara z sosem pomarańczowo-miętowym z puree z groszku. - Ten kalmar jest perfekcyjny. Wielka robota - stwierdził Michel Moran. Przegrzebki nieopodal krzaczka to danie Zuzi, za które dziewczynka zebrała same pochwały od jurorów. Karol przyrządził przegrzebki w muszlach z winem, szpinakiem i papryczkami chilli zapiekanymi pod serem. - To nie jest twoje najlepsze danie, ale jest smaczne - zaznaczył Mateusz Gessler. Przegrzebek w szynce parmeńskiej należał do Luizy, która niestety nie zdążyła dokończyć dania. Mateusz przygotował przegrzebki w muszlach w sosie i puree z kalafiora. Jurorzy nie byli zachwyceni - danie było zdecydowanie za ostre. Konkurencję wygrał Kuba.

W 8. ODCINKU "MASTERCHEF JUNIOR" ODPADLI LUIZA BAAZIZ I MATEUSZ TRUSZKIEWICZ!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na telemagazyn.pl Telemagazyn