"MasterChef" sezon 9. odcinek 12. - co się wydarzyło?
W rywalizacji w 9. sezonie programu "Masterchef" została już tylko piątka uczestników! To oznacza, że nie ma miejsca nawet na najmniejsze błędy! Najlepsza piątka dziewiątej edycji programu udała się w podróż po najsmakowitszych zakątkach kraju. Odwiedzili między innymi Drzewce k. Nałęczowa, Gdynię, Sulęczyno oraz Poznań.
Każdy z kucharzy spotkał się z innym szefem kuchni, który opowiedział mu o swojej filozofii gotowania, zdradził kulinarne tajniki i pokazał, skąd brać pyszne, świeże i lokalne produkty. Wśród nich znaleźli się szefowie Rafał Koziorzemski i Marcin Popielarz (restauracje „Biały Królik” i „Bioli Trus”), szef Michał Kuter (restauracja „A nóż widelec”), szef Jacek Grochowina (restauracja „Nolita”), szef Dariusz Barański (restauracje „Warszawska” i „Szóstka”) oraz szef Marek Filsiński (restauracja „Water&Wine”).
"MasterChef" sezon 9. odcinek 11. (Nie)typowe potrawy wigilijne i walka z warzywami. Odpadły Kasia i Diana!
Co wydarzyło się w 11. odcinku programu "MasterChef 9"? Uczestnicy i jurorzy poczuli już magię świąt. Jak udały się przygotowania do kolacji wigilijnej? Dla kogo ten odcinek nie okazał się szczęśliwy?
Ola zawitała do Poznania, gdzie tajników gotowania uczył ją Michał Kuter, W Warszawie Rafał spotkał się z Dariuszem Barańskim, Tomasz odwiedził Drzewce k. Nałęczowa, gdzie spotkał się z Markiem Filsińskim, Sylwia w Warszawie szkoliła u się u boku Jacka Grochowina, a Karolina w Sulęczynie spotkała się z Rafałem Koziorzemskim i Marcinem Popielarzem.
Zadaniem uczestników było nauczenie się jak najwięcej podczas tych wyjątkowych lekcji. Cenna wiedza przydała się w trakcie spotkania z jurorami w ogrodach Pałacu Branickich w Białymstoku, gdzie uczestnicy gotowali dania zainspirowane swoim wyjazdem. Ich kulinarne odkrycia oceniał prawdziwy specjalista od nowoczesnej kuchni polskiej – pierwszy zdobywca gwiazdki Michelin w Polsce – Wojciech Modest Amaro!
Tematem konkurencji była nowoczesna kuchnia polska. Zawodnicy musieli przygotować dwa dania: przystawkę i danie główne lub danie główne i deser. Wszystko w czterech egzemplarzach, czyli razem osiem talerzy!
OGLĄDAJ seriale i programy TVN bez reklam w ofercie player+
Sylwia przygotowała tatar z polędwicy wołowej z gotowanym żółtkiem i sosem garum oraz danie główne pod postacią filetu z turbota z puree ziemniaczanym i z sosem beuree blanc z kawiorem z jesiotra. Ola postawiła na filet z jesiotra z kalafiorem, fasolką szparagową i sosem maślano-winnym, a na deser pieczone jabłko z chałwą, rodzynkami, migdałami, zupą "nic" z rumem i mniszkiem lekarskim. Karolina przyrządziła polędwicę z dorsza z puree ziemniaczanym, białą rzepą i chipsem ze skóry dorsza, a na deser lody szparagowe z białą czekoladą podane z truskawkami z czarnym bzem i palonym kakao. Tomasz postawił na polędwicę z dorsza w maślance z oliwą koperkową i z kawiorem z jesiotra i łososia, a na danie główne filet z jesiotra z zasmażaną kapusta, kurkami i z mlekiem grzybowym. Rafał zrobił na przystawkę arancini z kaszy pęczak z oscypkiem, podane na serze ricotta i na grilowanej papryce, a na danie główne filet z łososia z palonym porem i z sosem maślanym.
W 12. odcinku z programu "MasterChef" odpadł Tomasz Skobel
Źródło: TVN/x-news
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tamara Arciuch pokazała syna. Znacie go z telewizji, choć bardzo się zmienił [FOTO]
- Niespodziewane problemy u Cichopek i Kurzajewskiego. Poprosili o pomoc ekspertkę
- Prawda o tajemniczym związku Janiaka właśnie wyszła na jaw! Nikt tego nie wiedział
- Legenda Perfectu w domu opieki. Nie ma środków na utrzymanie