"Miłość jest wszystkim" [RECENZJA]. Nowe "Listy do M." czy najgorszy polski świąteczny film ostatnich lat?

"Miłość jest wszystkim" to nowa świąteczna komedia romantyczna, która chce podbić serca widzów i przejąć schedę po "Listach do M.". Czy produkcji firmowanej logo telewizji TVN ta sztuka się udaje? Sprawdźcie recenzję filmu "Miłość jest wszystkim".

Multimedia

"MIŁOŚĆ JEST WSZYSTKIM" - RECENZJA

Fabuła filmu "Miłość jest wszystkim" jest prosta. Mamy święta Bożego Narodzenia i historie kilku, czasem zupełnie sobie obcych, osób, których losy w jakiś sposób się połączą. Ich drogi się przetną. Spoiwem całości jest osoba świętego Mikołaja (Olaf Lubaszenko) oraz jego - czasem smutne, czasem śmieszne - perypetie.

Poprzeczka była zawieszona wysoko, bo w zasadzie od początku realizacji film w reżyserii Michała Kwiecińskiego anonsowano jako swoistego następcę "Listów do M.". Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, że "Listy do M." to już marka sama w sobie i na swój sposób wzorcowy świąteczny film, do którego będą odwoływać się zarówno kolejni twórcy, jak i widzowie. Czy "Miłość jest wszystkim" ma szansę dorównać "Listom do M."? Nie sądzę.

"Miłość jest wszystkim" jest filmem tak niezgrabnym, że aż oczy bolą. Do tego, szczególnie w zakończeniu, paskudnie tryska lukrem oraz fabularnymi słodkościami, że złapałem się za głowę i aż zrobiło mi się niedobrze. Co za dużo, to niezdrowo. Twórcy ewidentnie przesadzili, przez co ich film wręcz otarł się o parodię. Ja rozumiem, że to zagraniczny format i trzeba było już gotową fabułę dopasować do polskiego odbiorcy, ale jestem przekonany, że można to było zrobić z większą klasą.

No nic tutaj się nie klei. Zgraja bohaterów biega po ekranie, płacze, śmieje, umiera i w zasadzie nic z tego nie wynika, poza uniwersalnym przesłaniem, że piękne są tylko chwile. Bardzo odkrywcze. Z drugiej strony nie wymagałem też od tej produkcji większej odkrywczości, ale fajnie, gdyby autorzy zaprezentowali nam coś bardziej kreatywnego. A tak przez ponad dwie godziny oglądamy jak Mateusz Damięcki nieumiejętnie udaje piłkarza celebrytę, blondynki udają niedostępne, a połowa bohaterów robi sobie homoseksualne żarciki, bo to przecież takie zabawne. Jeszcze brakowało chłopa, który przebrałby się za babę. Mielibyśmy typowy komediowy starter pack.

Ola Adamska i Mateusz Damięcki promują nową świąteczną komedię romantyczną. Kto jeszcze? [GALERIA]Zobacz więcej

"Miłość jest wszystkim" to szalenie nudny film. Co prawda jest tutaj kilka udanych gagów, w których bryluje Ola Adamska (dajcie jej typowo komediową rolę, a może być petarda!), ale przewidywalność i nijakość fabuły tak wszystko psuje, że to aż niepojęte. Chyba najbardziej nieudolny film świąteczny ostatnich lat. Nudne, miałkie, bezbekowe. Nawet najgorsza część "Listów do M." jest lepsza od tego filmu.

Ocena: 3/10

Krzysztof Połaski
krzysztof.polaski@telemagazyn.pl

"MIŁOŚĆ JEST WSZYSTKIM" W KINACH OD 23 LISTOPADA

Recenzja została pierwotnie opublikowana 23 listopada 2018 roku.

Zobacz galerię

Źródło: Agencja TVN/x-news

Komentarze

Skomentuj
  • Małgorzata (gość)

    FILM "MIŁOŚĆ JEST WSZYSTKIM" - TOTALNIE BEZNADZIEJNY !!! SZKODA CZASU I pieniędz.y

    30.12.2018 22:09
  • Rozczarowana (gość)

    Totalna porażka!!! Najgorszy film z tego gatunku jaki widziałam. Szkoda czasu i pieniędzy!!! Aż trudno uwierzyć, że tacy aktorzy dali się namówić na grę w tej beznadziei.

    18.12.2018 22:18
  • Paweł (gość)

    Mega produkcja. Jeden z lepszych filmow jaki widziałem. Polecam:-)

    16.12.2018 00:31
  • Zrezygnowałam przed seansem ☺ (gość)

    Ostatnio polskie kino rozrywkowe schodzi na psy. Kontynuacja "Listów do M." to jakiś chłam, "Podatek od miłości" niczego sobą nie reprezentował, "Gotowi na wszystko" to była taka nuda, że pierwszy raz w życiu zasypiałam w kinie że trzy razy i budziłam się z nadzieją, że to już koniec... Masakra jakaś.

    15.12.2018 17:14
  • R. (gość)

    Najpierw jest zawał i zgon, a potem jeszcze gorzej. Niesmaczne zestawienia dojrzałej kobiety i 18 latka na cmentarzu, próby parodii tradycji nie są w tym filmie najgorsze. Najgorsza jest perfidna próba przemycenia fałszywych i chorych ideologi w postaci: możesz wszystko w życiu robić nie ma konsekwencji wszystko można naprawić - psychika dziecka. O tuż psychiki nie da się naprawić, zawsze coś pozostaje na całe życie. A miłość to po prostu zasada wzajemności (psych.), która w filie ma się jak pięść do oka.

    06.12.2018 11:24
  • xxx (gość)

    Zgadzam się, beznadziejny film.

    01.12.2018 10:24
  • Marta (gość)

    Nie wytrzymałam do końca. Czułam się zażenowana tym filmem. Dialogi jak u gimnazjalistów, którzy pooglądali za dużo MTV. Miało być jak w "To właśnie miłość", a wyszło jak totalny pastisz tego filmu. Film nieumiejętnie przetransportowany z amerykańskiego pomysłu do polskich warunków (nawet biorąc pod uwagę klasę nowobogacką).

    29.11.2018 11:11
  • muzyka z filmu (gość)

    można się wybrać aby odbębnić wyjście z kobietą do kina, im powinien przypaść do gustu, mi osobiście średnio się podobał. Kojarzycie może klubowy kawałek który leciał 2 razy podczas seansu? w soundtracku filmu nie jest podany tytuł.

    26.11.2018 18:26
  • jackie x (gość)

    Film słaby, ale Gdańsk bardzo efektowny

    26.11.2018 11:14
  • Starkom (gość)

    Rolnik szuka żony.Ole!

    26.11.2018 10:26
  • Blackjack (gość)

    Pasztetowka story.Trzema wstydu nie mieć..

    26.11.2018 10:23
  • Joa88 (gość)

    Irytujące i nieciekawe doświadczenie.Ludzie w. kinie kompletnie skonsternowani.Ten film to jakiś żart chyba,..

    25.11.2018 22:08
  • Alex (gość)

    Lepiej obejrzeć w tv (sobota 24.11.18) brytyjski film - To właśnie miłość. Majstersztyk. Nasze produkcje świąteczne nie dorastają mu do stóp.

    25.11.2018 20:26
  • Kol90 (gość)

    Pokładam się że śmiechu oglądając wysiłki TVN by nagonic frajerów do kina na ten żałosny pasztet p,t.Milosc jest wszystkim

    25.11.2018 19:52
  • Scolim (gość)

    To jakaś parodia .Dno.

    25.11.2018 18:56
  • Ja (gość)

    Jestem na siebie zwyczajnie wkur..ze dałem się nabrać na to gie jak ostatni frajer.Trzeba jednak ludzi ostrzega przed takim pseudofilmem..

    25.11.2018 18:18
  • Ana (gość)

    Film totalna żenada.W sumie niczego wielkiego nie oczekiwałam ale to co nam zaserwowali tzw tfórcy wcisnelo w fotel.Mysleli że jak postawia choinkę,posypią sztucznym sniegiem,przebiera kogoś za Mikołaja i zaśpiewają kolędę to ludzie dadzą się nabrać i z kasa w zębach staną w kolejce do kina.

    25.11.2018 16:04
  • Oosco88 (gość)

    A w TVN zapluja się by nagonic frajerów na to goowno.Wstydu lobuzy nie maja

    25.11.2018 15:56
  • Vica (gość)

    Gorszego filmu w tej kategorii nigdy nie widziałam.

    25.11.2018 12:04
  • Ja (gość)

    Szkoda slow.Ten film to katastrofa.

    25.11.2018 12:03
NowszeStarsze

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Telemagazyn poleca

Hity dnia

Wszystkie hity »


Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×