Niedoceniana wieprzowina. Fakty i mity na temat mięsa wieprzowego

Wieprzowina nie cieszy się dobrą sławą. Przeciętny konsument uważa ją za tłuste mięso kiepskiej jakości. Czy słusznie oceniamy ją tak surowo? Okazuje się, że większość z dotychczasowych zarzutów nie ma uzasadnienia w rzeczywistości. Mięso wieprzowe nadaje się do przygotowania nie tylko wykwintnych, ale i zdrowych posiłków.

Multimedia

Mimo wielu zastrzeżeń wciąż jest częstym gościem na naszych stołach. Tradycyjny obiad ze schabowym w roli głównej podbija serca przybyszów z różnych stron świata. Grillowanie, uwielbiane przez tak wiele osób, nie może się odbyć bez solidnej porcji karkówki. Z drugiej strony, w ciągu ostatnich lat, zaczęliśmy przykładać dużą wagę do zdrowego trybu życia – aktywności fizycznej oraz diety. Osoby starające się utrzymać dobrą kondycję i nienaganną sylwetkę w pierwszej kolejności unikają produktów pochodzenia wieprzowego. Kaloryczne i mało wartościowe – to słyszymy o nich najczęściej. Przekonajmy się, jak jest naprawdę!

Wieprzowina czarno na białym
Wieprzowina wcale nie odbiega jakością od innych rodzajów mięs, które szczycą się zdecydowanie lepszą reputacją. Co ciekawe, to właśnie ona najrzadziej wywołuje uczulenia pokarmowe. Zaskoczeni?

Czas rozprawić się z najbardziej rozpowszechnionym mitem. Stwierdzenie, że wieprzowina jest tłustym mięsem to ogromne i niesprawiedliwe uproszczenie. W ciągu ostatnich dwudziestu lat zasady hodowli zmieniły się diametralnie. Wieprzowina została znacząco odchudzona. Genetyczny dobór zwierząt, krzyżówki konkretnych ras i ściśle przestrzegane zasady żywienia – to najważniejsze kwestie, dzięki którym nie musimy rezygnować z wieprzowiny. Osoby, którym zależy na dietetycznym jadłospisie, śmiało powinny sięgać po najmniej kaloryczne części – szynkę, schab i polędwicę. Unikajmy natomiast boczku i podrobów. Ważny jest sposób przyrządzania posiłku – smażenie kotleta w panierce na głębokim tłuszczu nie pomoże schudnąć, niezależnie od rodzaju mięsa, które wybierzemy.

Mięso wieprzowe jest ubogie w substancje odżywcze? To kolejny stereotyp, który należy obalić. Wieprzowina jest uznawana za wartościową ze względu na obecność białek o wysokiej wartości biologicznej. Dopiero jej tłuste dodatki, którymi uzupełniamy posiłek, mogą sprawić, że stanie się ciężkostrawna. Przypalone mięso także będzie dłużej pozostawać w przewodzie pokarmowym.

Liczy się wnętrze
Wieprzowina jest skarbnicą witamin z grupy B (tiaminy czyli witaminy B1 i witaminy B6), potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawiera więcej witaminy B1 niż drób i wołowina razem wzięte. Znajdziemy w niej żelazo hemowe, cynk i witaminę E. Ilość cholesterolu jest porównywalna z jego zawartością w mięsie wołowym czy kurczaku, a ten ostatni jednoznacznie kojarzy się z lekką i zdrową kuchnią. Nasycone kwasy tłuszczowe zajmują w chudych kawałkach stosunkowo niewiele miejsca. Jej złą sławę jako żywności groźnej dla układu krążenia można pozostawić w świecie kulinarnych legend. Podobnie jak w przypadku każdej potrawy, umiar jest kluczowy.

Postaw na jakość Wieprzowina wieprzowinie nierówna. W czasie zakupów nie należy kierować się wyłącznie niską ceną. Mięso wieprzowe nie zalicza się do drogich i ekskluzywnych artykułów, więc warto wydać kilka złotych więcej. Tańsze produkty zwykle pochodzą z hodowli gorszej jakości. Poszczególne porcje mogą zawierać w sobie więcej tłuszczu. Schab, polędwica lub łopatka są dużo bardziej wartościowe, a nadal możemy znaleźć je w niewygórowanej cenie.

Nie taka wieprzowina straszna, jak ją malują. Wystarczy poświęcić jej odrobinę uwagi w czasie zakupów i przygotowania, a odwdzięczy się wszystkim, co ma najlepszego: znakomitym smakiem kruchego mięsa i dobroczynnymi właściwościami. Pora dać wieprzowinie drugą szansę. Pomysłowe przepisy, które znajdziecie tutaj, z łatwością pomogą się do niej przekonać.

Telemagazyn poleca

Hity dnia

Wszystkie hity »


Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×