"Szokujące potrawy". Pieczone nietoperze, czyli kulinarna podróż po najdziwniejszych kuchniach świata. Gdzie oglądać?

Lidia Tyczyńska-Świdrak
Lidia Tyczyńska-Świdrak
fot. materiały prasowe
fot. materiały prasowe
Pieczone nietoperze, sos ze skisłych ryb, małpie głowy z rusztu, a może larwy pszczół w miodzie? Każdy kraj ma swoje tradycyjne potrawy, które jego mieszkańcy jedzą na co dzień. Dla turystów nie jest to już takie oczywiste! Antropolog i miłośnik egzotycznych wypraw Jarek Nowak w nowym programie wybierze się w kulinarną podróż po najdziwniejszych kuchniach świata!

"Szokujące potrawy" odcinek 1. w sobotę, 2.06.2019 o godz. 10:50 na Travel Channel i w poniedziałek, 3.06.2019 o godz. 22:30 w TVN! - sprawdź program tv

program tv

Premierowy cykl kanału Travel Channel zabierze widzów na niezwykłą wyprawę. Ruszymy tropem szokujących potraw, nieznanych Polakom z ich rodzimych stołów. Gospodarzem nowej serii jest Jarek Nowak, antropolog, znawca wielu kultur i miłośnik egzotycznych krajów. Przemierzył Tajlandię motocyklem, mieszkał pośród Papuasów na Nowej Gwinei. Posiada doświadczenie w produkcji telewizyjnej. Współpracował m.in. przy organizacji kilku planów zdjęciowych programu „Kobieta na krańcu świata”.

Prowadzący zatrzyma się w wybranych miastach, by poznać ich kulinarne tradycje oraz spróbować niezwykłych potraw. Pozna lokalnych kucharzy, hodowców, rybaków, dostawców niecodziennych produktów. Odwiedzi też targi i bazary, gdzie spróbuje najdziwniejszych dań przyrządzanych na ulicy. Dowie się, w jaki sposób kuchnia danego rejonu jest związana z naturalnymi bogactwami i historią. Prowadzący pojedzie się do m.in. Wietnamu, Kambodży i Singapuru.

W premierowym odcinku wybierzemy się do Peru, by odkryć jedne z najbardziej szokujących potraw na świecie. Jarek Nowak odwiedzi Iquitos, miasto położone nad Amazonką, do którego nie prowadzi żadna droga lądowa. W poszukiwaniu ekstremalnych doznań smakowych dotrze na targ, gdzie handluje się produktami prosto z dżungli. Oprócz żółwi, krokodyli, ryb i robaków można dostać tam magiczne zioła i mikstury na różne przypadłości. Prowadzący odwiedzi też plemię, którego najsłynniejszym przysmakiem jest… małpa. W jego menu znajdą się również żółwie jaja, jelito z pełną zawartością i ostra zupa z ryby karaczama. Czy Jarek Nowak będzie w stanie spróbować wszystkich potraw? Jak zaskoczą go lokalne przysmaki?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Filip Chajzer o MBTM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na telemagazyn.pl Telemagazyn