"Ziuk. Młody Piłsudski" [RECENZJA]. Nuda i morze kiczu. Co jest nie tak z nowym serialem TVP?

Odcinek specjalny serialu "Ziuk. Młody Piłsudski", będący niejako sklejką dwóch pierwszych regularnych epizodów, miał być prawdziwą bombą Telewizji Polskiej na setną rocznicę odzyskania niepodległości. Niestety, rzeczywistość okazała się brutalna - "Ziuk. Młody Piłsudski" to zaledwie kapiszon. Sprawdźcie naszą recenzję serialu "Ziuk. Młody Piłsudski".

Multimedia

"MŁODY PIŁSUDSKI" - RECENZJA

Idea przyświecająca powstaniu serialu "Ziuk. Młody Piłsudski" jest szczytna - przybliżyć widzom postać Marszałka Józefa Piłsudskiego. To zadanie, które zwyczajnie trzeba wykonać, chociaż na dobrą sprawę już w przyszłym roku Piłsudski i tak będzie na ustach wszystkich za sprawą filmu z Borysem Szycem w roli głównej. Jednak film filmem, ale telewizja publiczna ma swoją misję i odcinkowa opowieść o młodym Ziuku mogłaby odkryć nieznane oblicze tej arcyciekawej postaci.

No właśnie, mogłaby. To słowo klucz, bo odcinek specjalny serialu "Ziuk. Młody Piłsudski" nic nie odkrywa, a jedynie prześlizguje się po kolejnych fragmentach biografii późniejszego dwukrotnego premiera Polski. Chociaż mamy do czynienia z prawdziwym bohaterem, to twórcy od początku zaznaczali, że to jedynie historia inspirowana jego życiem, więc niektóre wydarzenia będą ekranową fikcją, mającą uatrakcyjnić opowieść. Na razie jednak na próżno szukać tutaj atrakcji...

"Ziuk. Młody Piłsudski" przeraża nudą i brakiem pomysłu na ekspozycję historię. Reżyser Jarosław Marszewski oraz scenarzyści Jarosław Sokół i Ewa Wencel chyba nie mogli znaleźć wspólnego języka, bo z ekranu aż krzyczy brak zdecydowania. Twórcy zwyczajnie nie wiedzą, o czym chcą opowiadać - z jednej strony chcą dać widzom serial akcji, a z drugiej uciekają w nieznośne tony edukacyjne, gdzie dialogi brzmią tak patetycznie i sztucznie, jakby wyjęto je z podrzędnego teatru telewizji.

Kto gra młodego Józefa Piłsudskiego? Kim jest Grzegorz Otrębski? Ile ma lat? Skąd pochodzi? [WIDEO+ZDJĘCIA]Zobacz więcej

Na ekranie ciekawie i intrygująco w roli młodego Józefa Piłsudskiego prezentuje się Grzegorz Otrębski. Szkoda tylko, że jego postać jest napisana w tak płytki sposób, więc nie liczcie na fajerwerki. Ekranowy Piłsudski już od najmłodszych lat jest człowiekiem bez skazy, który patriotyzm wyssał z mlekiem matki, a zamiast bajek na dobranoc zapewne czytano mu kolejne rozdziały historii Polski. Bardziej jednowymiarowo chyba się nie dało.

Na pochwałę zasługują również zdjęcia. Michał Sobociński jest specjalistą w swoim fachu, aczkolwiek szkoda, że jego pracę popsuto męczącymi scenami w zwolnionym tempie, przez co "Ziuk. Młody Piłsudski" wygląda momentami zwyczajnie komicznie. A przecież nie o to chodziło. Mamy 2018 rok, więc takie efekty nie robią już wrażenia, szczególnie, gdy są nadużywane.

Serial "Ziuk. Młody Piłsudski", po seansie odcinka specjalnego, nie przekonuje. Widać, że to epizod, który autorzy przygotowywali w pośpiechu, byle tylko TVP miała co wyemitować 11 listopada. Chciałbym, aby w 2019 roku, gdy serial trafi do regularnej ramówki, okazało się, że to był falstart i kolejne odcinki będą już na odpowiednim poziomie. Póki co niestety otrzymaliśmy produkcję, która pływa w morzu kiczu, banału oraz nudy.

Ocena: 4/10

Krzysztof Połaski
krzysztof.polaski@telemagazyn.pl

Recenzja została pierwotnie opublikowana 14 listopada 2018 roku.

Zobacz galerię

Komentarze

Skomentuj
  • Klaudia (gość)

    Bardzo, bardzo pragnę, by nagrano kontynuację serialu "Młody Piłsudski". Z niecierpliwością czekam na nią. Zachęcam i bardzo proszę, by nagrano ciąg dalszy losów tej wspaniałej, barwnej i szlachetnej postaci.

    29.08.2020 11:08
  • Barbara (gość)

    Mnie się serial bardzo podobał. Nie rozumiem tej krytyki. Aktorzy świetnie grają. Lubię seriale historyczne. Nie znoszę innych naszych seriali i ich nie oglądam.

    29.05.2020 10:42
  • togalazka (gość)

    TeleMagazyn, opiniotwórcze medium hahaha. Serial jest fantastyczny

    01.03.2020 21:38
  • Marek (gość)

    Odniosę się tylko do ścieżki dźwiękowej serialu; otóż aktorzy mówią szeptem i niewyraźnie, a podkład muzyczny jest głośny na maksimum. W rezultacie sporo dialogów jest po prostu zagłuszonych. To jest charakterystyczne dla wiekszości współczesnych polskich filmów. U anglosasów jest inaczej, bo oni mówią gardłowo, głośno, nasi niestety szepcą. Może by tak wzbogacić polskie dialogi polskimi napisami, skoro osoby koniecznie muszą szeptać?

    20.02.2020 13:02
  • SMAR (gość)

    Czy to normalne aby w każdej scenie głównym bohaterem akcji był palący się papieros w ustach głównego bohatera lub kogoś z jego otoczenia. To jakiś KOSZMAR !!! Ciągle ktoś zapala, pociąga lub gasi papierosa .Wszystko odbywa się w jakimś półmroku - chyba po to aby ukryć niedostatki scenografii. W ten sposób zohydzono mi oglądanie historycznej treści - która mogłaby być niezwykle ciekawa. Pozdrawiam - kolejnych odcinków serialu już nie będę glądał

    14.02.2020 17:34
  • wisus54 (gość)

    Polskie produkcje telewizyjne są niedoinwestowane. Widać to dla przykładu w filmie "Młody Piłsudski" gdzie carski oficer nosi autentyczne akselbanty Polskiego generała. Wstyd dla kostiumologów i zniewaga polskiego munduru. Jeśli ktoś nie wie to godło polskie tak jak flaga polska jest prawnie chroniona. Na akselbantach jest wizerunek polskiego godła - to zniewaga polskiego munduru.

    19.01.2020 09:38
  • Maxim (gość)

    Ciekawe, czy pan Krzysztof Połaski vel Yanek umiałby napisać lepszy scenariusz?

    14.01.2020 13:11
  • Martyna (gość)

    Nie rozumiem dlaczego nasz bohater mówi standardową polszczyzną z dzisiejszej centralnej Polski. Brak charakterystycznego kresowego zaśpiewu. Jak misja TVP, to powinno być rzetelne pokazanie tej nietuzinkowej postaci.

    14.01.2020 08:08
  • Bartek (gość)

    Strasznie nudny serial i haotyczna jego akcja

    05.01.2020 21:44
  • Karol (gość)

    Obejrzałem już 6-ty odc. na VOD. Ten serial to majstersztyk!! Czekam no kolejne odcinki z niecierpliwością. Serial przybliża osobę Piłsudskiego, czyni go BLISKIM CZŁOWIEKIEM. Młodzież może uczyć się patriotyzmu. Wbrew opinii krytyka, młody Piłsudski wcale nie jest postacią jednowymiarową. Ma rozterki, widać, że cierpi, szczegolnie na Syberii. Wcale nie jest aniołkiem- dość swobodnie traktuje kobiety. Ma dosyć obsesowe podejście do ludzi, co przysporzy mu wrogów. To jest pokazane. No i najważniejsze to jest to, co najbardziej kocha. Kocha Ojczyznę, co w tym złego? Nie był cynikiem, był czlowiekiem szczerym do bólu i to zostalo dobrze pokazane. Mam tylko zastrzeżenia do sposobu ukazania szefa żandarmerii w Wilnie ( Kreuzberga), może zbyt ocieplony wizerunek.

    30.12.2019 01:51
  • Karol (gość)

    Obejrzałem już 6-ty odc. na VOD. Ten serial to majstersztyk!! Czekam no kolejne odcinki z niecierpliwością. Serial przybliża osobę Piłsudskiego, czyni go BLISKIM CZŁOWIEKIEM. Młodzież może uczyć się patriotyzmu. Wbrew opinii krytyka, młody Piłsudski wcale nie jest postacią jednowymiarową. Ma rozterki, widać, że cierpi, szczegolnie na Syberii. Wcale nie jest aniołkiem- dość swobodnie traktuje kobiety. Ma dosyć obsesowe podejście do ludzi, co przysporzy mu wrogów. To jest pokazane. No i najważniejsze to jest to, co najbardziej kocha. Kocha Ojczyznę, co w tym złego? Nie był cynikiem, był czlowiekiem szczerym do bólu i to zostalo dobrze pokazane. Mam tylko zastrzeżenia do sposobu ukazania szefa żandarmerii w Wilnie ( Kreuzberga), może zbyt ocieplony wizerunek.

    30.12.2019 01:50
  • zły (gość)

    gniot

    29.12.2019 00:10
  • PL 101 (gość)

    Kim jest krzysztof spod laski? Jedno wiem - na pewno nie ma krztyny wiedzy o filmie. "Młody Piłsudski" to majstersztyk. Nawet bez amerykańskiego budżetu, bo pieniądze to nie wszystko. Wartko poprowadzona akcja, dodatkowo wzbogacona o znakomite retrospekcje, wyraziste postacie, a szczególnie odtwórca roli tytułowej. Oczywiście nieco razi Pałac pod Blachą grający Petersburg i Przemyśl jako Wilno. Pozostaje pytanie, czy w dzisiejszym Wilnie takie plenery sa jeszcze możliwe. Reszta bez zarzutu.

    24.12.2019 21:27
  • Ona282 (gość)

    Bardzo mi się spodobał 1 odcinek i chce więcej

    14.12.2019 12:36
  • Ona282 (gość)

    Bardzo mi się spodobał 1 odcinek i chce więcej

    14.12.2019 12:36
  • Ona282 (gość)

    Bardzo mi się spodobał 1 odcinek i chce więcej

    14.12.2019 12:35
  • Joanna z Mysłowic (gość)

    Jakie możliwości taki serial.To nie hollywoodzki budżet żeby spodziewać się jakiś super efektów specjalnych.Niech krytyk pisze co chce;mnie podobał się pierwszy odcinek i chętnie obejrzę kolejne.

    12.11.2019 13:42
  • Basia (gość)

    Fantastyczny film pilotażowy, świetnie sfilmowany. Recenzent zdaje się pojmuje świat swoimi kategoriami i dla niego postawy patriotyczne są zbyt abstrakcyjne, żeby je zrozumieć. Film mocno wyprzedza inne produkcje historyczne TVP! Brawo dla jego twórców!

    11.11.2019 21:21
  • Andreas (gość)

    Postać Ziuka potraktowana jednowymiarowo bo: - powinien jak współcześni polacy z przypadku zastanowiać się czy warto: - być Polakiem (bo polskość to przecież nienohrmalność - cytując klaSSyka) - być hetero, bo tyle fajnych jest innych opcji i po co sobie zawężać możliwiśc wyboru stylu życia, i tak dalej i tak dalej... (patataj patataj) Współczesnemu skołowaciałemu bajkopisarzowi i zrytemu od dopalaczy beretowi trudno zrozumieć postawy Polaków - patriotów z początku wieku XX. Condolences monsieur critique1

    11.11.2019 17:55
  • Aga (gość)

    Rzadko oglądam tv. Ten film oceniam jako bardzo dobry. Recenzja absurdalna.

    11.11.2019 14:33
NowszeStarsze

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Hity dnia

Wszystkie hity »


Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×