Czekoladowa droga do raju

Chocolate: Pathway to the Gods, USA 2009

Słodka podróż do świata czekolady, którą niegdyś traktowano jako symbol religijny, a obecnie jest przedmiotem pożądania wszystkich smakoszy.

Czas trwania:60 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Czekoladowa droga do raju w telewizji

Opis programu

Czekolada! Wszyscy ją uwielbiają i pragną jej wszystkimi zmysłami! Czekoladę jemy, pijemy, wąchamy, a nawet płacimy za czekoladowe zabiegi kosmetyczne. Do Europu trafiła zaledwie kilka wieków temu, w Ameryce znana jest od tysięcy lat. Gdyby nie odkrycie Ameryki, Europa i inne kontynenty nie poznałyby wspaniałego smaku czekolady. Ziarna drzewa kakaowego, które rosło na terenach dzisiejszego Meksyku, były wykorzystywane w celach konsumpcyjnych już w I tysiącleciu p. n. e. przez plemiona indiańskie Ameryki Środkowej. Jako pierwsi technikę przetwarzania ziaren i wyrabiania z nich w napoju kakaowego, który początkowo był gorzki i niesmaczny, opanowali Majowie, a później Aztekowie. Spożywali tę gorzką miksturę w celach religijnych oraz podczas ważnych uroczystości. Aztekowie, posługując się recepturą Majów, udoskonalali smak czekoladowego napoju poprzez dodanie do niego chilli lub wanilii. W państwie Azteków ziarna kakaowca były tak cenne, że stały się środkiem płatniczym, a zarazem dobrem luksusowym. Sława słynnego napoju czekoladowego rosła. Za sprawą Krzysztofa Kolumba, a później konkwistadora Hernada Corteza, wieść o tym cudownym składniku dotarła także do Europy. Początkowo czekolada była znana tylko w Hiszpanii, w XVII wieku ziarna kakaowca trafiły do Holandii i Francji. Przez lata czekolada królowała na arystokratycznych dworach w postaci płynnej. Przełom nastąpił w XVII wieku, kiedy na dworze francuskim pojawiły się pralinki czekoladowe. W XVIII wieku przemysł czekoladowy rozwijał w wielu państwach europejskich. Szczególnie wyróżniała się Szwajcaria, która do dziś należy do największych producentów czekolady na świecie. Dokument "Czekoladowa droga do raju" zabiera widzów w słodką podróż do świata czekolady, która niegdyś traktowana jako symbol religijny, dziś stała się przedmiotem pożądania smakoszy na całym świecie.