Czerwony jak pomidor
Tomatoes See Red, Francja 2006
Istnieje ponad siedem tysięcy gatunków pomidorów. Początkowo przez wielu Europejczyków pomidor były uważany za roślinę trującą. Hodowano go w ogrodach w celach dekoracyjnych.
Czas trwania:60 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Film/Film dokumentalny
Czerwony jak pomidor w telewizji
Opis programu
Okrągłe lub podłużne, wielkie jak dorodne jabłko albo całkiem maleńkie, czerwone, zielone, pomarańczowe, ich zapach kojarzy się z latem... Pomidory. Istnieje ponad siedem tysięcy gatunków pomidorów, jednak na szeroka skalę spożywa się zaledwie kilka z nich. Są najpopularniejszym warzywem na świecie. Pochodzą z Ameryki Południowej, do Europy dotarły po 1492 roku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Początkowo przez wielu Europejczyków pomidor był uważany za roślinę trującą. Hodowano go w ogrodach w celach dekoracyjnych. W 1893 roku Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych - porządkując kwestię zróżnicowania ceł na warzywa i owoce - dla celów podatkowych uznał pomidory za warzywa (na podstawie jego zastosowań kulinarnych), nie wyrokując jednak w kwestii jego klasyfikacji botanicznej. Z naukowego punktu widzenia pomidor pozostaje owocem. Twórcy dokumentu "Czerwony jak pomidor" postanowili przyjrzeć się produkcji pomidorów, uwzględniając w swoim obrazie kwestię uprzemysłowienia rolnictwa w dobie globalizacji. Zajęli się również tematem standaryzacji smaku tego warzywa.