Film o piwie

Der Bier Film, Niemcy 2010

Film w zabawny sposób przedstawia mało znane fakty z historii jednego najpopularniejszych napojów na świecie oraz ciekawostki na temat jego produkcji.

  • Czas trwania: 50 minut, Gatunek: Film dokumentalny

Film o piwie w telewizji

ZwińRozwiń

Opis programu

ZwińRozwiń

Dokument przedstawia mało znane fakty z historii piwa oraz ciekawostki na temat jego produkcji. Widzowie dowiedzą się m.in.: dlaczego piwo z puszki jest lepsze niż z butelki, jak blisko spokrewniony jest chmiel z haszyszem oraz jakie prozdrowotne właściwości posiada szklanka tego smakowitego napoju.

Piwo to najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy na świecie. Jedna z teorii głosi, że jest ono nawet zdrowsze od wody, ponieważ w piwie nie rozwijają się chorobotwórcze bakterie i zarazki. Film zainteresuje zarówno miłośników bursztynowego trunku jak i znawców sztuki browarnictwa. "Film o piwie" ujawnia mało znane fakty z historii piwa oraz ciekawostki na temat jego produkcji. Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii z 4000 roku p. n. e. Nawet w słynnym kodeksie Hammurabiego znajdują się aż cztery paragrafy poświęcone tematyce browarniczej. Również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. W Egipcie znajduje się także najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Jednak zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały jego rozwój. Dopiero przypadający na XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy odegrały istotną rolę także w europejskim browarnictwie - o nich, między innymi, opowiada film. Eksperci przedstawiają m.in. historię skonstruowania termometru alkoholowego przez René-Antoine'a Ferchault de Réaumur, badania nad fermentacją Antoine'a Lavoisiera czy odkrycie przez Ludwika Pasteura drożdży i ich roli podczas produkcji piwa. Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła w XIX wieku, kiedy dotychczasową, tradycyjną metodę warzenia piwa przy pomocy tzw. górnej fermentacji zaczęto zastępować fermentacją dolną. Widzowie dowiedzą się, że uwarzone w 1842 roku przez bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla piwo zapoczątkowało nowy, obecnie najbardziej znany gatunek - pilzner. Dokument szczegółowo przedstawia proces fermentacji piw, który opracował w 1885 roku Emil Christian Hansen - syn założyciela browaru Carlsberg w Kopenhadze.

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

    Ocena społeczności: - Głosów: 0

    Hity dnia

    Wszystkie hity »

    Logowanie

    Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

    ×