Foie gras _ kontrowersyjny delikates

Foie Gras, Inquiry and Stakes of a Luxury Product, Francja 2008

Foie gras jest produktem, który wzbudza wiele kontrowersji. To rodzaj pasztetu produkowanego z wątróbek specjalnie tuczonych gęsi bądź kaczek. W programie historia i tajemnice tego rarytasu.

Czas trwania:60 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Foie gras _ kontrowersyjny delikates w telewizji

Opis programu

Jedni kochają i cenią, inni nienawidzą i potępiają sposób wytwarzania... Foie gras jest produktem, który wzbudza bardzo wiele kontrowersji. To rodzaj pasztetu produkowanego z wątróbek specjalnie tuczonych gęsi bądź kaczek. Największym producentem i konsumentem tego delikatesu jest Francja. Twórcy dokumentu "Foie Gras - kontrowersyjny delikates" zdradzają historię i tajemnice jednego z największych rarytasów na świecie i zastanawiają się, czy ostre sprzeciwy ekologów i obrońców praw zwierząt wobec sposobu tuczenia drobiu (przez rurkę wprost do żołądka) mogą spowodować zniknięcie foie gras, jednego z najbardziej charakterystycznych produktów kuchni francuskiej, ze stołów smakoszy. Wiele państw na świecie wprowadziło już prawne ograniczenia lub całkowicie zabroniło tuczenia zwierząt na siłę, w tym m.in. Polska. W dosłownym tłumaczeniu foie gras to "tłusta wątróbka". Już 4500 lat temu starożytni Egipcjanie odkryli doskonały smak drobiowych wątróbek i zaczęli dokarmiać ptaki figami i innymi smakołykami, aby uzyskać jeszcze delikatniejszy smak i lżejszą konsystencję. Następnie tradycję tą rozpowszechnili Żydzi, którzy nie jedząc wieprzowiny, wytwarzali gęsi smalec. W XV w. za sprawą odkrycia Ameryki w Europie pojawiła się kukurydza, która okazała się doskonałą paszą dla drobiu. A wiek XIX i wynalezienie puszek pozwoliły dotrzeć temu przysmakowi francuskich królów i wieśniaków, na stoły na całym świecie. "Foie Gras - kontrowersyjny delikates" to pozycja obowiązkowa dla wszystkich smakoszy, którym nie jest obojętne, co wkładają do ust. Z filmu dowiedzą się, skąd pochodzi najlepsze foie gras, jak i z czym je podawać, gdzie ten przysmak robi obecnie największą karierę i czy faktycznie może niebawem zniknąć ze stołów.