Global Waste, Francja 2011
1/3 produkcji żywności jest marnowana. Producenci, dystrybutorzy i konsumenci z krajów zachodnich wyrzucają taką ilość jedzenia, która mogłaby wyżywić siedem razy więcej ludzi, niż obecnie głoduje.
Poniedziałek 13.07.2020 22:35
Środa 23.10.2019 03:35
Środa 03.07.2019 02:25
Środa 22.05.2019 09:05
Środa 22.05.2019 09:05
Środa 22.05.2019 09:05
Środa 22.05.2019 09:05
Środa 22.05.2019 09:05
Środa 22.05.2019 09:05
Środa 22.05.2019 09:05
Środa 22.05.2019 09:05
Środa 22.05.2019 09:05
Podczas gdy prawie miliard ludzi na świecie cierpi z powodu niedożywienia, jedna trzecia produkcji żywności jest marnowana. Producenci, dystrybutorzy i konsumenci z krajów zachodnich wyrzucają taką ilość jedzenia, która mogłaby wyżywić siedem razy więcej ludzi, niż głoduje. Uregulowanie powstawania odpadów spożywczych to kwestia ekologiczna, etyczna, jak i ekonomiczna. W 2050 roku do wykarmienia będzie ok. 9 miliardów ludzi. Producenci żywności będą musieli poradzić sobie z problemem zachowania zasobów naturalnych przy zwiększonym popycie.
Podczas gdy prawie miliard ludzi na świecie cierpi z powodu niedożywienia, jedna trzecia produkowanej żywności jest marnowana. Ta wyrzucana ilość jedzenia mogłaby wyżywić siedem razy więcej ludzi niż ich obecnie głoduje. Uregulowanie problemu powstawania odpadów spożywczych to kwestia zarówno ekologiczna, etyczna jaki ekonomiczna. Według wyliczeń specjalistów w 2050 roku na świecie będzie do wykarmienia około 9 miliardówludzi. Producenci żywności będą musieli poradzić sobie z problemem zachowania zasobów naturalnych przyzwiększonym popycie. Tristram Stuart, autor bestsellera "Waste: Uncovering the Global Food Scandal" prowadzi dochodzenie w sprawie odpadów spożywczych. Wraz z ekipą filmową jedzie do Pakistanu, Stanów Zjednoczonych, Japonii i Europy. W krajach tych obserwuje ogrom zarówno marnotrawstwa jak i próby radzenia sobie z tą sytuacją.
Telemagazyn z wydaniem magazynowym: