Globalny korniszon

The Pickle Business,

Wszystkie pikle zjadane w Europie przejechały więcej niż 7 tysięcy kilometrów, zanim wylądowały na talerzach. Dokument odkrywa kulisy hodowli i handlu marynowanymi warzywami.

Reżyseria:Olivier Sarazin

Czas trwania:60 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

  • Olivier Sarazin

    Reżyseria

Opis programu

Czy wiecie, że wszystkie pikle zjadane w Europie przejechały więcej niż 7 tysięcy kilometrów, zanim wylądowały na talerzach? Film dokumentalny Oliviera Sarazina odkrywa kulisy hodowli i handlu marynowanymi warzywami. Warzywa używane do produkcji marynowanych pikli, czyli ogórki, dynia, marchew, cebula i zielone pomidory, hodowane są masowo w Indiach. Tam jest najtańsza siła robocza i regulacje urzędów są mniej restrykcyjne niż w Europie. Francuscy rolnicy starają się walczyć z międzynarodowymi koncernami, jednak nie mają większych szans w tym starciu.