Gluten - wróg publiczny

Gluten, l'ennemi public, Francja/Włochy 2021

Autorzy dokumentu badają fenomen alergii na gluten, z typową dla telewizji Arte wnikliwością.

  • Czas trwania: 79 minut, Gatunek: Film dokumentalny
  • Reżyseria: Patrizia Marani

Gluten - wróg publiczny w telewizji

ZwińRozwiń
  • Powtórka

    Niedziela 26.02.2023 01:45

    PLANETE+

  • Powtórka

    Środa 15.02.2023 02:10

    PLANETE+

  • Powtórka

    Niedziela 29.01.2023 01:55

    PLANETE+

  • Wtorek 17.01.2023 23:00

    PLANETE+

  • Środa 09.11.2022 02:05

    PLANETE+

  • Powtórka

    Piątek 16.09.2022 13:00

    PLANETE+

  • Czwartek 08.09.2022 15:00

    PLANETE+

  • Powtórka

    Środa 25.05.2022 02:00

    PLANETE+

  • Powtórka

    Czwartek 05.05.2022 14:00

    PLANETE+

  • Powtórka

    Środa 04.05.2022 21:00

    PLANETE+

  • Piątek 08.04.2022 01:10

    PLANETE+

  • HIT Dnia

    Piątek 10.12.2021 12:00

    PLANETE+

Multimedia

Obsada

  • Manuela Servais jako Narrator
  • Andrea Cenacchi jako Farmer
  • Jennifer Clapp jako Self - Économiste politique, Université de Waterloo - Canada
  • William Davis jako Self
  • Olivier De Schutter jako Self - Directeur, IPES-Food
  • Giovanni Dinelli jako Self - Agronomiste, Université de Bologne
  • Novak Djokovic jako Self (Archival 60 Minutes Interview)
  • Alessio Fasano jako Self - Directeur, Centre de recherche coeliaque, MA Gen. Hospital

Więcej »

Twórcy

  • Giorgia Villa Montaż
  • François Chambe Zdjęcia
  • Martin Joey Dine Muzyka
  • Enrica Capra Producent
  • Isabelle Truc Producent
  • Patrizia Marani Scenariusz
  • Patrizia Marani Reżyseria

Opis programu

ZwińRozwiń

Od ponad 10 tysięcy lat pszenica jest jednym z podstawowych pokarmów ludzkości. Dzięki jej udomowieniu rozwinęło się rolnictwo . W XXI wieku okazało się, że coraz więcej osób nie toleruje glutenu, zawartego m.in. w pszenicy, życie i jęczmieniu. Stare, dobre zboża stały się nagle naszymi wrogami, a zawrotną karierę zaczęły robić produkty bezglutenowe. Autorzy dokumentu zastanawiają się jak do tego doszło i czy ktoś na tym zyskał.

Autorzy dokumentu badają fenomen alergii na gluten, z typową dla telewizji Arte wnikliwością. Od ponad 10 tysięcy lat pszenica jest jednym z podstawowych pokarmów ludzkości. Dzięki jej udomowieniu rozwinęło się rolnictwo . W XXI wieku okazało się, że coraz więcej osób nie toleruje glutenu, zawartego m.in. w pszenicy, życie i jęczmieniu. Stare, dobre zboża stały się nagle naszymi wrogami, a zawrotną karierę zaczęły robić produkty bezglutenowe. Jak do tego doszło i kto na tym zyskał?

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

    Ocena społeczności: - Głosów: 0

    Hity dnia

    Wszystkie hity »

    Logowanie

    Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

    ×