Michelin Stars: The Madness Of Perfection, 0
Przewodnik Michelina to jeden z najbardziej znanych i zarazem najstarszych przewodników kulinarnych. Wyznacza on standardy oraz ocenia bary i restauracje, które warto odwiedzić.
Poniedziałek 04.03.2013 13:15
Niedziela 03.03.2013 23:00
Poniedziałek 24.12.2012 14:40
Sobota 18.08.2012 23:45
Piątek 17.08.2012 17:30
Poniedziałek 26.03.2012 14:15
Niedziela 25.03.2012 23:00
Poniedziałek 26.12.2011 11:40
Poniedziałek 24.10.2011 13:20
Niedziela 23.10.2011 23:00
Poniedziałek 25.04.2011 11:35
Niedziela 24.04.2011 15:55
Przewodnik Michelina to jeden z najbardziej znanych i zarazem najstarszych przewodników kulinarnych. Wyznacza on standardy oraz ocenia bary, restauracje i inne lokale gastronomiczne, które warto odwiedzić w poszukiwaniu wspaniałych smaków. Czerwony przewodnik po hotelach i restauracjach stworzyło dwóch Francuzów, Andre i Eduard Michelinowie. Gwiazdki określają wysoki standard danego lokalu, a tym samym są wskazówką dla zwiedzających. Dla restauratorów są prestiżową nagrodą i zarazem sukcesem finansowym.
Co roku szefowie wielu luksusowych hoteli i restauracji czekają na to szczególne wyróżnienie. Wielkim zaszczytem jest znalezienie się wśród tych, którzy zostali zauważeni i nagrodzeni najważniejszym odznaczeniem w dziedzinie kulinariów, a mianowicie gwiazdką z gwiazdozbioru Michelina. Miejsce w czerwonym - kulinarnym przewodniku Michelina to prestiż, a zarazem wielki sukces mistrzów kuchni i restauratorów. Przewodnik Michelina to jeden z najbardziej znanych i zarazem najstarszych przewodników kulinarnych. Wyznacza on standardy oraz ocenia bary, restauracje i inne lokale gastronomiczne, które warto odwiedzić w poszukiwaniu wspaniałych smaków. Czerwony przewodnik po hotelach i restauracjach stworzyło dwóch Francuzów - braci Andre i Eduard Michelin. Dzięki braciom nazwisko Michelin zasłynęło nie tylko w dziedzinie motoryzacji, ale i kulinariów przez duże "K". Inspektorów Michalina, pojawiających się anonimowo, można zaskoczyć i oczarować wnętrzem lokalu, sposobem podania dania, jakością i oryginalnością potrawy, i co najważniejsze - smakiem. Największym problemem jest to, że nikt nie wie, kiedy wysłannicy Michelina zjawią się i w jakich okolicznościach. Nawet, gdy już odwiedzą dany lokal i skonsumują zamówiony posiłek - nie dają ani jednego znaku zdradzającego powód ich wizyty w danej restauracji. Gwiazdki określają wysoki standard danego lokalu, a tym samym są wskazówką dla zwiedzających, że dane miejsca warto wpisać w swój kalendarz turystyczny. Dla restauratorów gwiazdki są prestiżową nagrodą i zarazem sukcesem finansowym, gdyż zazwyczaj obroty nagrodzonych gwiazdkami restauracji wzrastają o kilkadziesiąt procent. Owe najlepsze lokale nie mogą opędzić się od klientów, a zjedzenie posiłku w danym miejscu w wielu przypadkach jest niemożliwe bez uprzedniej rezerwacji. W niektórych lokalach stolik należy zarezerwować nawet rok wcześniej! William Sitwell, dziennikarz i krytyk kulinarny, spędza miesiąc na odwiedzaniu restauracji, które są brane pod uwagę i mają szansę dostać gwiazdkę.
Telemagazyn z wydaniem magazynowym: