Haute cuisine. Narodziny francuskiej kuchni
The Birth of Haute Cuisine, Francja 2020
To opowieść o haute cuisine i jej twórcach, wśród których prym wiódł francuski szef, Auguste Escoffier. Widzowie będą mogli poznać sztukę kulinarną najwyższej klasy.
Reżyseria:Olivier Julien
Czas trwania:53 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Film/Film dokumentalny
Galeria
Olivier Julien
Reżyseria
Opis programu
Sztuka kulinarna najwyższej klasy, czyli opowieść o haute cuisine i jej twórcach, wśród których prym wiódł francuski szef, Auguste Escoffier. Misternie podane, wykwintne dania z najlepszych, kosztownych składników; luksusowa zastawa; szykowne wnętrza; starannie dobrana i ubrana obsługa; żelazna dyscyplina w kuchni. To nieodzowne elementy haute cuisine, sztuki kulinarnej, za której ojca uważa się Auguste'a Escoffiera. O wpływie tego francuskiego mistrza na współczesną kuchnię mówią uznani szefowie z różnych stron świata.