Jean-Francois Piege - opowieści kuchenne

Jean-François Piege - Histoires de cuisine, Francja 2005

Jean-François Piege zarządza restauracją w prestiżowym hotelu Crillon w Paryżu, którego gośćmi są: znani aktorzy, politycy, koronowane głowy. Proponuje gościom klasyczne dania w nowej odsłonie.

Czas trwania:90 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Jean-Francois Piege - opowieści kuchenne w telewizji

Opis programu

Francuski szef kuchni Jean-François Piege przez 12 lat uczył się od samego mistrza Alain'a Ducasse'a. Postanowił jednak usamodzielnić się i zaczął działać na własną rękę. Obecnie zarządza restauracją w paryskim hotelu Crillon, zaliczanym do bardzo prestiżowych hoteli typu "palace". W hotelu zatrzymują się wielkie osobistości współczesnego świata: gwiazdy, politycy, koronowane głowy. Piege ma pomysł na odświeżenie menu i całej restauracji. Do swojej wizji przekonał dyrekcję, która postanowiła przeznaczyć dodatkowe środki finansowe na modernizację lokalu. Jego marzeniem są 3 gwiazdki przewodnika Michelin'a. Brakuje tylko jednej. W swojej restauracji szef proponuje gościom klasyczne dania w całkiem nowej odsłonie. Jego kuchnia przez cały czas zmienia się, a on sam dokłada wszelkich starań, by swoim klientom dostarczać nowych doznań smakowych. Jean-François Piege jest uważany za jednego z najbardziej uzdolnionych francuskich szefów kuchni. Swoją osobowością przyciąga do ludzi, a dzięki ciężkiej pracy i umiejętnościom zyskuje świetne recenzje krytyków kulinarnych.