Kwestia smaku

A Matter Of Taste: Serving Up Paul Liebrandt, USA 2011

Paul Liebrandt, utalentowany i wzbudzający kontrowersje szef kuchni, zachwycił krytyków oryginalnością w łączeniu smaków. Wielbiciele nazywają go „pianistą, który odkrył nowe klawisze fortepianu”.

  • Czas trwania: 70 minut, Gatunek: Film dokumentalny
  • Reżyseria: Sally Rowe

Kwestia smaku w telewizji

ZwińRozwiń
  • Niedziela 29.12.2013 15:35

    HBO2

  • Wtorek 03.12.2013 13:40

    HBO2

  • Niedziela 04.08.2013 12:25

    HBO2

  • Niedziela 19.05.2013 14:20

    HBO2

  • Piątek 03.05.2013 04:45

    HBO2

  • Piątek 22.03.2013 04:40

    HBO2

  • Sobota 02.03.2013 14:20

    HBO2

  • Poniedziałek 21.01.2013 16:05

    HBO2

  • Piątek 28.12.2012 16:00

    HBO2

  • Środa 26.12.2012 21:20

    HBO2

Twórcy

  • Sally Rowe Reżyseria

Opis programu

ZwińRozwiń

Paul Liebrandt, utalentowany i wzbudzający kontrowersje szef kuchni, zachwycił krytyków artyzmem, nowoczesnością i oryginalnością w łączeniu smaków. Wielbiciele nazywają go „pianistą, który odkrył nowe klawisze fortepianu”. Przeciwnicy Liebrandta uważają jego potrawy za "nieudany eksperyment naukowy”. Film Sally Rowe pokazuje drogę młodego, nieprzeciętnie zdolnego kucharza na szczyt. Autorka ujawnia tajniki świata nowojorskich restauracji, relacje między właścicielami lokali i kucharzami a krytykami, którzy tworzą i niszczą legendy.

Zaproszenie do świata Paula Liebrandta, niezwykle utalentowanego, ale i bardzo kontrowersyjnego nowojorskiego szefa kuchni. Paul Liebrandt - jedno z najgorętszych nazwisk Nowego Jorku. Ten niezwykle utalentowany, ale i wzbudzający kontrowersje szef kuchni w wieku zaledwie 24 lat otrzymał od New York Timesa trzy gwiazdki za serwowanie wykwintnych, a przy tym nadzwyczaj oryginalnych potraw. Czym Liebrandt zachwycił wybrednych krytyków? Przede wszystkim artyzmem, nowoczesnym podejściem do kuchni i nieokiełznaną fantazją w łączeniu smaków - wśród jego popisowych dań są „węgorz z fiołkami i czekoladą” czy „pianka z móżdżków cielęcych i foie gras”. Nazywany przez swoich wielbicieli „pianistą, który odkrył nowe klawisze fortepianu” kucharz ma też zaciekłych przeciwników, którzy uważają jego potrawy za „nieudany eksperyment naukowy”. Kamera towarzyszyła bohaterowi przez ponad dekadę. Dzięki temu twórcy filmu mogli poznać tajniki sztuki kulinarnej Liebrandta, a także przekonać się, jak tytaniczna praca stoi za jego sukcesem w świecie haute cuisine. Wyreżyserowany przez debiutantkę Sally Rowe obraz pokazuje nie tylko drogę młodego, nieprzeciętnie zdolnego kucharza na szczyt, ale również świat nowojorskich restauracji i relacje między ich właścicielami i kucharzami a krytykami, którzy tworzą bądź niszczą legendy. Produkcja była pokazywana na Warszawskim Festiwalu Filmowym w ramach konkursu filmów dokumentalnych.

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Ocena społeczności: - Głosów: 0

Telemagazyn poleca

Hity dnia

Wszystkie hity »

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×