Kwestia smaku

A Matter Of Taste: Serving Up Paul Liebrandt, USA 2011

Paul Liebrandt, utalentowany i wzbudzający kontrowersje szef kuchni, zachwycił krytyków oryginalnością w łączeniu smaków. Wielbiciele nazywają go „pianistą, który odkrył nowe klawisze fortepianu”.

Reżyseria:Sally Rowe

Czas trwania:70 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Kwestia smaku w telewizji

  • Sally Rowe

    Reżyseria

Opis programu

Zaproszenie do świata Paula Liebrandta, niezwykle utalentowanego, ale i bardzo kontrowersyjnego nowojorskiego szefa kuchni. Paul Liebrandt - jedno z najgorętszych nazwisk Nowego Jorku. Ten niezwykle utalentowany, ale i wzbudzający kontrowersje szef kuchni w wieku zaledwie 24 lat otrzymał od New York Timesa trzy gwiazdki za serwowanie wykwintnych, a przy tym nadzwyczaj oryginalnych potraw. Czym Liebrandt zachwycił wybrednych krytyków? Przede wszystkim artyzmem, nowoczesnym podejściem do kuchni i nieokiełznaną fantazją w łączeniu smaków - wśród jego popisowych dań są „węgorz z fiołkami i czekoladą” czy „pianka z móżdżków cielęcych i foie gras”. Nazywany przez swoich wielbicieli „pianistą, który odkrył nowe klawisze fortepianu” kucharz ma też zaciekłych przeciwników, którzy uważają jego potrawy za „nieudany eksperyment naukowy”. Kamera towarzyszyła bohaterowi przez ponad dekadę. Dzięki temu twórcy filmu mogli poznać tajniki sztuki kulinarnej Liebrandta, a także przekonać się, jak tytaniczna praca stoi za jego sukcesem w świecie haute cuisine. Wyreżyserowany przez debiutantkę Sally Rowe obraz pokazuje nie tylko drogę młodego, nieprzeciętnie zdolnego kucharza na szczyt, ale również świat nowojorskich restauracji i relacje między ich właścicielami i kucharzami a krytykami, którzy tworzą bądź niszczą legendy. Produkcja była pokazywana na Warszawskim Festiwalu Filmowym w ramach konkursu filmów dokumentalnych.