Menu I wojny światowej
On the Great War's Menu: Food in the Heart of the Conflict, Francja 2018
Historia I wojny światowej widziana z kuchennej perspektywy. Autor dokumentu zastanawia się czy żywność miała wpływ na przebieg i rezultat konfliktu.
Reżyseria:Axel Clévenot
Czas trwania:52 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Film/Film dokumentalny
Menu I wojny światowej w telewizji
Galeria
Axel Clévenot
Reżyseria
Opis programu
Historia I wojny światowej widziana z kuchennej perspektywy. Czy żywność miała wpływ na przebieg i rezultat konfliktu? Gdy w 1914 roku wybuchła wojna nikt nie przypuszczał, że potrwa aż cztery lata. W tym czasie zmieniły się nie tylko metody prowadzenia walk, lecz także sposób żywienia. Na masową skalę wprowadzono konserwy, które stały się podstawą jadłospisu żołnierzy. Pozbawieni aprowizacji cywile dokonywali cudów przedsiębiorczości, by zdobyć pożywienie. Co i jak jedzono w okopach, w miastach i na wsiach?