Mleko - fakty, liczby, opinie

Milk - Facts, Figures and Beliefs, Niemcy 2017

Producenci i żywieniowe instytuty badawcze zachęcają do spożywania mleka i produktów mlecznych. Krytycy twierdzą, że mleko wywołuje choroby cywilizacyjne. Autorzy próbują dociec, komu należy wierzyć.

Reżyseria:Winfried Oelsner

Czas trwania:52 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Mleko - fakty, liczby, opinie w telewizji

Galeria

Mleko - fakty, liczby, opinie (2017) - Film
Mleko - fakty, liczby, opinie (2017) - Film
Mleko - fakty, liczby, opinie (2017) - Film
  • Mleko - fakty, liczby, opinie (2017) - Film
  • Mleko - fakty, liczby, opinie (2017) - Film
  • Mleko - fakty, liczby, opinie (2017) - Film
  • Winfried Oelsner

    Reżyseria

  • Lina Kassbaum

    Scenariusz

  • Tina Leeb

    Scenariusz

Opis programu

Mleko. Od małego zachęcano nas, by je pić i dzięki temu wyrosnąć na dużych i silnych. Od dziesięcioleci mleko kojarzy się ze zdrowiem. Producenci i żywieniowe instytuty badawcze zachęcają do picia mleka i produktów mlecznych. Ale czy mleko naprawdę jest zdrowe? Dyskusja między zwolennikami i krytykami mleka trwa od lat. Krytycy twierdzą, że wywołuje choroby cywilizacyjne, takie jak alergie, cukrzycę, migreny, a nawet raka. Strony sporu oskarżają się o agresywny ton debaty, przez co mleko jest najczęstszym przedmiotem dyskusji. Konsumenci nie wiedzą, komu wierzyć. Szukamy więc odpowiedzi na pytanie: czy mleko jest zdrowe, czy nie? W tym celu odwiedzimy naukowców, lekarzy i producentów mleka. Zaczynamy na północnymzachodzie Francji. Chcemy poznać proces przetwarzania mleka i jego wpływ na konsumentów. Głównymi wstępnymi procesami obróbki mleka są homogenizacja i pasteryzacja. Homogenizacja blokuje wytrącanie się tłuszczu, a pasteryzacja, czyli podgrzewanie przez 30 sekund do temperatury 72 - 75 stopni, niszczy bakterie i wydłuża okres przechowywania. Ser, masło i jogurt produkujemy w ten sam sposób co 40 - 50 lat temu. Żołądek jest przystosowany do trawienia mleka w formie oryginalnej. Człowiek nie miał czasu przyzwyczaić się do tego, co wprowadził przemysł, bo na to potrzeba całych pokoleń. Przede wszystkim mleko ma niezwykły skład i jest jednym z najbardziej pożywnych produktów. Nietolerancja laktozy to zjawisko normalne, ponieważ 75% populacji traci zdolność rozkładu cukrów mlekowych po okresie karmienia piersią. Nierozłożone cukry pod wpływem bakterii fermentują i stąd bóle brzucha, biegunka, wzdęcia i tak dalej. Szacuje się, że 1% mieszkańców Europy Środkowej ma alergię na krowie mleko. Zatem czy mleko jest zdrowe, czy niezdrowe? Opinie są sprzeczne, a wyniki badań nie prowadzą do jednoznacznych wniosków. Czy konsumenci mają wierzyć naukowcom polegającym na badaniach, czy lekarzom, którzy polegają na swoim doświadczeniu? Wykazaliśmy, że mleko może rodzić więcej problemów, niż sobie uświadamiamy. Niektórym przynosi korzyści, ale co do wywoływania chorób dyskusje nadal trwają. I to każdy z nas musi zdecydować, którym ekspertom wierzyć.