Mroczne sekrety przemysłu rybnego

Fish Unwrapped, Wielka Brytania 2010

Wartości odżywcze zawarte w mięsie ryb doprowadziły do zwiększenia popytu. Reporter Alex Thomson pokazuje, w jaki sposób uliczni sprzedawcy i duże sieci oszukują klientów, by generować większe zyski.

  • Czas trwania: 44 minut, Gatunek: Film dokumentalny
  • Reżyseria: Adam Jessel
  • Prowadzący: Alex Thomson

Mroczne sekrety przemysłu rybnego w telewizji

ZwińRozwiń

Obsada

  • Alex Thomson jako Himself - Reporter

Prowadzący

  • Alex Thomson

Twórcy

  • Bob Jackson Dźwięk
  • Jim Wickens Drugi reżyser
  • Bella Barr Kierownik produkcji
  • Anna Melin Kierownik produkcji
  • Chris Scurfield Montaż
  • Tim Sutton Zdjęcia
  • Adam Jessel Producent
  • Tom Porter Producent

Więcej »

Opis programu

ZwińRozwiń

Wartości odżywcze zawarte w mięsie ryb doprowadziły do zwiększenia popytu. Obecnie w Wielkiej Brytanii jest to branża warta miliardy funtów. Reporter Alex Thomson pokazuje, że niektóre wyroby rybne zawierają dużo dodatków. Testy DNA wykażą, że punkty ze smażonymi rybami oszukują klientów. Ujawniony zostanie przypadek, gdy ryby z chłodziarki w supermarkecie były trzymane w zamrażarce przez kilka miesięcy, a potem rozmrażane i sprzedawane klientom.

Alex Thomson prowadzi reporterskie śledztwo: sprawdza, skąd pochodzą ryby sprzedawane w brytyjskich sieciach handlowych i jak są przetwarzane, oraz jakie nieoczekiwane składniki klienci mogą w nich znaleźć. Oczywiste walory zdrowotne ryb doprowadziły do zwiększenia popytu na nie wśród konsumentów. Obecnie w Wielkiej Brytanii jest to branża warta miliardy funtów. Thomson pokazuje jednak, że do niektórych wyrobów rybnych dodaje się chemię. Za pomocą testów DNA odkrywa, że ulubione punkty ze smażoną rybą z frytkami na wynos nie zawsze serwują to, co oferują, a także ujawnia, że pewien supermarket zwodzi klientów, wmawiając im, że pozyskuje dorsza z odpowiedzialnego źródła. Reporter pokazuje też, że niektóre pakowane ryby z chłodziarki w supermarkecie bywały wcześniej trzymane w zamrażarce przez nawet 9 miesięcy, a potem rozmrażane i sprzedawane klientom.

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Ocena społeczności: - Głosów: 0

Hity dnia

Wszystkie hity »

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×