Mroczne sekrety przemysłu rybnego

Fish Unwrapped, Wielka Brytania 2010

Wartości odżywcze zawarte w mięsie ryb doprowadziły do zwiększenia popytu. Reporter Alex Thomson pokazuje, w jaki sposób uliczni sprzedawcy i duże sieci oszukują klientów, by generować większe zyski.

Reżyseria:Adam Jessel

Czas trwania:44 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Mroczne sekrety przemysłu rybnego w telewizji

  • Alex Thomson

    jako Himself - Reporter

  • Bob Jackson

    Dźwięk

  • Jim Wickens

    Drugi reżyser

  • Bella Barr

    Kierownik produkcji

  • Anna Melin

    Kierownik produkcji

  • Alex Thomson

    Prowadzący

  • Chris Scurfield

    Montaż

Opis programu

Alex Thomson prowadzi reporterskie śledztwo: sprawdza, skąd pochodzą ryby sprzedawane w brytyjskich sieciach handlowych i jak są przetwarzane, oraz jakie nieoczekiwane składniki klienci mogą w nich znaleźć. Oczywiste walory zdrowotne ryb doprowadziły do zwiększenia popytu na nie wśród konsumentów. Obecnie w Wielkiej Brytanii jest to branża warta miliardy funtów. Thomson pokazuje jednak, że do niektórych wyrobów rybnych dodaje się chemię. Za pomocą testów DNA odkrywa, że ulubione punkty ze smażoną rybą z frytkami na wynos nie zawsze serwują to, co oferują, a także ujawnia, że pewien supermarket zwodzi klientów, wmawiając im, że pozyskuje dorsza z odpowiedzialnego źródła. Reporter pokazuje też, że niektóre pakowane ryby z chłodziarki w supermarkecie bywały wcześniej trzymane w zamrażarce przez nawet 9 miesięcy, a potem rozmrażane i sprzedawane klientom.