Mroczne sekrety przemysłu rybnego
Fish Unwrapped, Wielka Brytania 2010
Wartości odżywcze zawarte w mięsie ryb doprowadziły do zwiększenia popytu. Reporter Alex Thomson pokazuje, w jaki sposób uliczni sprzedawcy i duże sieci oszukują klientów, by generować większe zyski.
Reżyseria:Adam Jessel
Czas trwania:44 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Film/Film dokumentalny
Alex Thomson
jako Himself - Reporter
Bob Jackson
Dźwięk
Jim Wickens
Drugi reżyser
Bella Barr
Kierownik produkcji
Anna Melin
Kierownik produkcji
Alex Thomson
Prowadzący
Chris Scurfield
Montaż
Opis programu
Alex Thomson prowadzi reporterskie śledztwo: sprawdza, skąd pochodzą ryby sprzedawane w brytyjskich sieciach handlowych i jak są przetwarzane, oraz jakie nieoczekiwane składniki klienci mogą w nich znaleźć. Oczywiste walory zdrowotne ryb doprowadziły do zwiększenia popytu na nie wśród konsumentów. Obecnie w Wielkiej Brytanii jest to branża warta miliardy funtów. Thomson pokazuje jednak, że do niektórych wyrobów rybnych dodaje się chemię. Za pomocą testów DNA odkrywa, że ulubione punkty ze smażoną rybą z frytkami na wynos nie zawsze serwują to, co oferują, a także ujawnia, że pewien supermarket zwodzi klientów, wmawiając im, że pozyskuje dorsza z odpowiedzialnego źródła. Reporter pokazuje też, że niektóre pakowane ryby z chłodziarki w supermarkecie bywały wcześniej trzymane w zamrażarce przez nawet 9 miesięcy, a potem rozmrażane i sprzedawane klientom.