Na tropie smaków polskich

Polska 2012

Mistrz kulinarny Jacek Grochowina odwiedza Podlasie, przybliża dawne tradycje kulinarne regionu oraz staropolskie zwyczaje.

Reżyseria:Dorota Tuńska

Czas trwania:30 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Twórcy

  • Dorota Tuńska

    Reżyseria

Opis programu

„Na tropie polskich smaków” - film poświęcony smakom Podlasia. Kuchnia podlaska to esencja regionu, tworzona w mozaice narodów, kultur i religii. W dymie z kominów wiejskich chałup przycupniętych pod lasami, w zapachu chleba i siana, w szlacheckich dworkach, mieszczańskich kamienicach i żydowskich karczmach. W filmie mistrz kulinarny Jacek Grochowina odwiedza Podlasie, przybliża dawne tradycje kulinarne regionu oraz staropolskie zwyczaje. Na mapie jego kulinarnej podróży znalazła się m. in. stolica regionu, gdzie mieszają się wpływy litewskie, białoruskie i polskie, czego odzwierciedleniem są dawne białostockie specjały: buza i białysy. Jacek Grochowina odwiedza także legendarną karczmę Rzym w Kiermusach, słynącą z wyśmienitej polskiej kuchni i doskonałych wyrobów wędliniarskich, oraz Korycin, znany z produkcji z sera, który pokochali smakosze z całej Polski.