Najlepsi kucharze świata

World's Finest Chefs at their Best, Japonia 2007

Co dwa lata w Lyonie, zwanym europejską stolicą sztuki kulinarnej, odbywa się Bocuse d'Or, uważany za najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie.

Czas trwania:60 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Opis programu

Co dwa lata w Lyonie, zwanym europejską stolicą sztuki kulinarnej, odbywa się Bocuse d'Or, uważany za najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie. Dwudziestu czterech szefów kuchni z wszystkich kontynentów naszego globu w ciągu pięciu i pół godziny, w kuchniach zainstalowanych na scenie przed publicznością, przygotuje potrawy według swych najlepszych przepisów. Znajdzie się wśród nich jedno danie mięsne, jedno rybne oraz sześć dodatków. Uczestnicy, którzy wcześniej w swoich krajach wygrali eliminacje do tego konkursu, mają do pomocy kuchcika, z którym przyrządzają i układają na talerzach prawdziwe dzieła sztuki. Potrawy są bowiem oceniane nie tylko pod względem smaku, liczy się również ich wygląd. W jury zasiadają najwięksi szefowie kuchni z całego świata, dwunastu sędziów, którzy wybiorą spośród uczestników trzech najlepszych kucharzy. Wszystko odbywa się w obecności licznie zgromadzonej publiczności, obserwującej zawody z trybun i dopingującej swym ulubionym drużynom. 81-letni Paul Bocuse, pomysłodawca i inicjator mistrzostw, jest znanym na całym świecie restauratorem i propagatorem kuchni francuskiej. Jego powiedzenie "Dzisiejsza nowoczesna kuchnia jutro już będzie stara" wyraża pasję, z jaką wciąż poszukuje nowych składników i metod gotowania. "Chciałem zorganizować ten konkurs, żeby pokazać, że we wszystkich częściach świata istnieje wspaniała kuchnia" - mówi Bocuse. Japonia, Ameryka, Chiny i Niemcy mają świetną kuchnię, będącą bardzo ważnym elementem kultury każdego kraju.