Niebo w gębie

Les saveurs du Palais, Francja 2012

Hortense jest prywatną szefową kuchni nowo wybranego prezydenta. Pomimo niechęci okazywanej przez pracujących z nią kucharzy szybko zdobywa uznanie, lecz musi ciągle walczyć o pozycję.

Reżyseria:Christian Vincent

Czas trwania:90 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film biograficzny

Niebo w gębie w telewizji

Galeria

Niebo w gębie (2012) - Film
Niebo w gębie (2012) - Film
Niebo w gębie (2012) - Film
Niebo w gębie (2012) - Film
Niebo w gębie (2012) - Film
  • Niebo w gębie (2012) - Film
  • Niebo w gębie (2012) - Film
  • Niebo w gębie (2012) - Film
  • Niebo w gębie (2012) - Film
  • Niebo w gębie (2012) - Film
  • Catherine Frot

    jako Hortense Laborie

  • Jean d'Ormesson

    jako prezydent

  • Hippolyte Girardot

    jako David Azoulay

  • Arthur Dupont

    jako Nicolas Bauvois

  • Jean-Marc Roulot

    jako Jean-Marc Luchet

  • Arly Jover

    jako dziennikarka Mary

  • Paul Blaché

    Drugi reżyser

  • Thomas Colban

    Drugi reżyser

  • Laure Prévost

    Drugi reżyser

  • Stanislas Thuret

    Drugi reżyser

  • Eilífur Örn Þrastarson

    Drugi reżyser

  • Jean-Jacques Albert

    Kierownik produkcji

Opis programu

Inspirująca opowieść o życiu kobiety, która została osobistą kucharką prezydenta François Mitteranda. Hortense Laborie (Catherine Frot) jest cenioną kucharką, która kultywuje francuskie tradycje kulinarne w słynącym z pasztetów i trufli regionie Périgord. Ku swojemu zaskoczeniu zostaje zatrudniona przez Pałac Elizejski - nowo wybranemu prezydentowi zależy, by to właśnie ona była jego prywatną szefową kuchni. Pomimo jawnej niechęci okazywanej przez pracujących z Hortense kucharzy, kobieta szybko zdobywa uznanie. Musi jednak ciągle walczyć o swoją pozycję. Danièle Mazet-Delpeuch, pierwowzór filmowej Hortense, to postać autentyczna, specjalistka od tradycyjnych francuskich smaków, która nim została osobistą kucharką prezydenta Mitteranda, gotowała na zamówienie w prywatnych domach. Inspirowana jej historią opowieść ma szansę spodobać się nie tylko smakoszom, choć to właśnie jedzenie jest jednym z głównych bohaterów filmu, ale i wszystkim miłośnikom lekkich i zabawnych fabuł. W rolach głównych wystąpili: nominowana za swoją kreację do Cezara Catherine Frot (Odette Toulemonde, Niewykorzystany dar), debiutujący na dużym ekranie francuski pisarz i dziennikarz Jean d'Ormesson oraz Arthur Dupont (Bus Palladium, We śnie). Reżyserem obrazu jest nagrodzony Cezarem Christian Vincent (Dyskretna, Rozstanie).