Noma - punkt wrzenia

Noma at boiling point, Dania 2009

W 2010 r. kopenhaska Noma została uznana za najlepszą restaurację na świecie przez brytyjski magazyn restauratorów. Kamera będzie towarzyszyć zespołowi szefa kuchni Rene Redzepi przez sześć miesięcy.

Czas trwania:65 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Noma - punkt wrzenia w telewizji

Opis programu

Kopenhaska Noma została uznana w 2010 roku za najlepszą restaurację na świecie przez Brytyjski Magazyn Restauratorów. Rene Redzepi, szef kuchni Nomy, dba o jej najwyższy poziom i jakość serwowanych dań z prawdziwym pietyzmem. 32-letni Rene Redzepi zdobywał doświadczenie pod czujnym okiem Ferrana Adrii w słynnej hiszpańskiej El Bulli, która tytuł najlepszej restauracji świata zdobywała czterokrotnie. Twórcy dokumentu zostali zaproszeni za kuchenne drzwi Nomy, by przez sześć miesięcy towarzyszyć z kamerą całej ekipie, która pracuje z Rene. Praca w jednej z najlepszych restauracji świata jest bardzo stresująca i intensywna. Nerwy dają się we znaki wszystkim kucharzom, a Rene jest perfekcjonistą, który nie toleruje braku profesjonalizmu. Kucharze pracują 70 - 80 godzin tygodniowo, starając się sprostać oczekiwaniom szefa kuchni i smakom klientów. Praca w Nomie jest niczym służba w wojsku, wszystko musi odbywać się zgodnie z planem. Jednak wszyscy, którym udało się dostać pracę u Redzepiego, mimo że pod wielka presją, wykonują ją z pasją.