O gotowaniu i innych marzeniach

De ollas y suenos, Peru 2009

Ernesto Cabellos przemierza różne zakątki Peru, aby przybliżyć specjały i tradycje kuchni tego kraju, która jest różnorodna i niezwykle interesująca.

Czas trwania:80 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

O gotowaniu i innych marzeniach w telewizji

Opis programu

Peru to nie tylko piłka nożna, muzyka i polityka. Peru to także, a może przede wszystkim wspaniała, różnorodna kuchnia, która łączy cały naród. Kuchnia peruwiańska jest jedną z nielicznych kuchni narodowych, która nie zdobyła jeszcze popularności na świecie i mało kto poza Peru wie, co tak naprawdę ma ona do zaoferowania. Reżyser filmu - Ernesto Cabellos przemierza z kamerą różne zakątki Peru, aby przybliżyć specjały i tradycje kuchni tego kraju. Kuchnia peruwiańska jest bardzo różnorodna i niezwykle interesująca. Dzięki przemieszaniu się tradycyjnych smaków kuchni rdzennych mieszkańców Peru z kulinariami hiszpańskimi, afrykańskimi i wschodnimi można znaleźć w niej niemal wszystkie smaki i składniki. Peruwiańczycy mają doskonałą sposobność wykorzystywania naturalnych zasobów, jakie daje im ziemia i woda, poczynając od obfitości owoców morza wybrzeża peruwiańskiego poprzez różnorodność odmian ziemniaków i kukurydzy, rosnących w górskich dolinach Andów, aż do egzotycznej, tajemniczej i naturalnej kuchni amazońskiej. Poczciwe, dobrze znane w Polsce ziemniaki, których w Peru uprawia się kilkaset rodzajów, są podstawą popularnych w kuchni górskiej jednodaniowych potraw. Twórcy dokumentu pokażą tradycje gastronomiczne, które zależą nie tylko od regionu, ale również od grup religijnych i etnicznych zamieszkujących tereny Peru. W filmie widzowie zobaczą również kilka egzotycznych lokalnych dań, które jednak nie znajdują uznania wśród cudzoziemców. Wśród nich - żelazny punkt peruwiańskich przyjęć z grillem - anticuchos - czyli szaszłyki z serc wołowych lub wieprzowych. Kolejną potrawą, do której nie mogą się przekonać przyjezdni turyści, jest cuy, czyli świnka morska. Jak twierdzą Peruwiańczycy: "Nie ma Peru bez Pisco, nie ma Pisco bez Peru". Dokument opowiada także o tym niezwykle popularnym napoju alkoholowym wyrabianym z owoców winogron, który jest tak bardzo ważnym elementem tożsamości narodowej.