Huile d'Olive, Francja 2010
W kuchni śródziemnomorskiej po oliwę sięga się chętniej niż po masło. Twórcy odwiedzili francuskie gaje oliwne i rafinerie, aby przyjrzeć się produkcji coraz bardziej pożądanego produktu spożywczego.
Środa 19.10.2011 16:15
Wtorek 16.08.2011 13:40
Piątek 08.07.2011 07:45
Środa 29.06.2011 08:10
Wtorek 21.06.2011 13:15
Niedziela 19.06.2011 15:25
Czwartek 09.06.2011 10:50
Poniedziałek 06.06.2011 12:10
Czwartek 02.06.2011 15:10
Poniedziałek 23.05.2011 20:45
W kuchni śródziemnomorskiej po oliwę sięga się chętniej niż po masło. W ciągu ostatniego dziesięciolecia jej spożycie wzrosło dwukrotnie, a w samej tylko Francji sprzedaje się jej rocznie sto tysięcy ton. Oliwa z oliwek jest równie zdrowa, co uniwersalna - bogata w nasycone kwasy tłuszczowe i nie zawiera cholesterolu. Na zimno stanowi dobrodziejstwo dla organizmu, na ciepło nadaje potrawom cudowny smak. Twórcy filmu odwiedzili francuskie gaje oliwne i rafinerie, aby przyjrzeć się produkcji tego coraz bardziej pożądanego produktu spożywczego.
W kuchni śródziemnomorskiej po oliwę sięga się chętniej niż po masło. Ten naturalny produkt przeżywa zresztą swoisty renesans - w ciągu ostatniego dziesięciolecia jego spożycie wzrosło dwukrotnie, a w samej tylko Francji sprzedaje się jej rocznie sto tysięcy ton. Dlaczego? Powodów jest wiele. Oliwa z oliwek jest równie zdrowa, co uniwersalna - bogata w nasycone kwasy tłuszczowe i nie zawiera cholesterolu. Na zimno stanowi dobrodziejstwo dla organizmu, na ciepło nadaje potrawom cudowny smak. Twórcy filmu "Oliwa z oliwek. Na salonach i pod strzechą" odwiedzili francuskie gaje oliwne i rafinerie, aby przyjrzeć się produkcji tego coraz bardziej pożądanego produktu spożywczego. Jakie dobrodziejstwa w sobie zawiera? Gdzie znajduje zastosowanie? Jak wygląda dziś rynek oliwy i jaki stosunek ma do niego Unia Europejska? O tym wszystkim można się dowiedzieć z niniejszego dokumentu.
Telemagazyn z wydaniem magazynowym: