Ostatni walc w elBulli

elBulli - Last Waltz, Hiszpania 2011

Ostatnie dni słynnej restauracji elBulli. Na pożegnalną kolację szef kuchni Ferran Adrià zaprosił 50 gości, którzy delektowali się 49 daniami przygotowanymi przez najlepszych kucharzy.

Reżyseria:Vicenç Asensio

Czas trwania:52 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Ostatni walc w elBulli w telewizji

  • Vicenç Asensio

    Reżyseria

Opis programu

Ostatnie dni słynnej elBulli, restauracji, która pięciokrotnie zdobywała tytuł najlepszej na świecie. Na pożegnalną kolację legendarny szef kuchni Ferran Adrià zaprosił 50 gości, którzy delektowali się 49 daniami, przygotowanymi przez najwybitniejszych kucharzy z całego świata. Hiszpański reżyser uwiecznił w swoim dokumencie ten jedyny w swoim rodzaju mistrzowski popis kulinarny. Uhonorowana 3 gwiazdkami Michelina elBulli, jako jedyna na świecie, aż pięciokrotnie zdobyła tytuł najlepszej restauracji globu przyznawany przez prestiżowy magazyn "Restaurant". W pięćdziesiątą rocznicę swojej działalności - 30 lipca 2011 roku lokal zamknął swoje podwoje dla gości, aby w 2014 roku zmienić się w otwarty instytut kulinarny, gdzie zespoły złożone z kucharzy, naukowców, inżynierów, dziennikarzy, artystów będą eksperymentować, poszukując nowych smaków i tworząc nowe potrawy. Koniec dotychczasowej działalności słynnego lokalu w Cala Montjoi w pobliżu Roses zwieńczyła kolacja, która wpisała się do annałów światowej gastronomii. Na ten jeden, niezwykły wieczór mistrz nowoczesnej kuchni molekularnej i szef kuchni elBulli - Ferran Adrià oraz René Redzepi z restauracji Noma, Andoni Luis Aduriz (Mugaritz), Grand Achatz (Alinea), Massimo Bottura (Osteria Francescana) i José Andrés (Think Food Group) stworzyli mistrzowski zespół kulinarny. Na początku zaserwowano zaskakującą, autorską wersję klasycznego drinka Martini Dry - w formie atomizera z ginem i wermutem. Następnie w menu znalazły się legendarne dania wybrane z całego menu elBulli, jakie Adria stworzył przez lata - oczywiście wszystkie opisane należnymi im numerami - jeszcze jedną charakterystyczną cechą tej niezwykłej restauracji. Wyjątkowy dokument Vicença Asensio to zapis przygotowań do jedynej w swoim rodzaju "kolacji mistrzów", ale też intymny wywiad z Ferranem Adrią, szefem kuchni i współwłaścicielem restauracji, który przyrządzanie potraw podniósł do rangi sztuki, a teraz pragnie przekazać swoją wiedzę nowym pokoleniom kucharzy.