Parmezan - król serów

Parmesan, the Big Cheese, Francja 2006

Twórcy filmu odkrywają tajemnice produkcji parmezanu i jego historię. Rozmawiają z doświadczonymi serowarami, którzy zajmują się tym od pokoleń.

Czas trwania:55 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Parmezan - król serów w telewizji

Opis programu

Jest znany na całym świecie, jest chlubą Włochów, dodawany do wielu dań ciepłych, do sałatek, podawany nawet na deser? bez niego trudno sobie wyobrazić kuchnię włoską - Parmezan! To twardy ser wytwarzany z krowiego mleka, pochodzi z centralnych Włoch. Jest produkowany głównie w Parmie i okolicach, czemu zawdzięcza swoją nazwę. Wytwarzany od XIII wieku ser jest najbardziej znanym na świecie produktem regionalnym. Składa się z mleka i soli, bez żadnych dodatków. Zazwyczaj przez 23 dni parmezan moczy się w solance. Potem przez 2 -3 lata dojrzewa w specjalnych pomieszczeniach. Oryginalny parmezan jest oznaczony zastrzeżonym znakiem "Parmigiano Reggiano". Twórcy filmu odkrywają tajemnice produkcji parmezanu i jego historię. Rozmawiają z doświadczonymi serowarami, którzy zajmują się produkcją sera od pokoleń. Zajęcie to nie jest tylko ich pracą, ale przede wszystkim ich pasją? Pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej!