Pascal w Kraju Basków

Pascal w Kraju Basków, Polska 2017

Tym razem Pascal zabierze widzów nad zatokę Biskajską. Kraj Basków, to nie tylko piękne krajobrazy, ale przede wszystkim bukiet niepowtarzalnych smaków.

  • Gatunek: Film dokumentalny

Pascal w Kraju Basków w telewizji

ZwińRozwiń

Multimedia

Opis programu

ZwińRozwiń

Tym razem Pascal zabierze widzów nad zatokę Biskajską. Kraj Basków, to nie tylko piękne krajobrazy, ale przede wszystkim bukiet niepowtarzalnych smaków. Kraj Basków słynie z oryginalnych dań, składających się głównie ze świeżych ryb i warzyw. Pascal odwiedzi restaurację, pozna jednego z najbardziej utytułowanych szefów kuchni, weźmie też udział w winobraniu, a na koniec Pascal spróbuje hiszpańskich przekąsek.

Pascal Brodnicki, kucharz, autor książek kulinarnych i poszukiwacz nowych smaków, tym razem zabierze widzów do Północnej Hiszpanii. To właśnie tam, nad zatoką Biskajską leży kraj, którego mieszkańcy uwielbiają dobrą kuchnię. Kraj Basków, to nie tylko piękne krajobrazy, ale przede wszystkim bukiet niepowtarzalnych smaków. Tylko w tym regionie jest prawie 40 restauracji odznaczonych gwiazdkami Michelin. Kraj Basków słynie z oryginalnych dań, składających się głównie ze świeżych ryb i warzyw. Pascal odwiedzi restaurację "Elkano"", w której się nie gotuje a grilluje! Poznamy jednego z najbardziej utytułowanych szefów baskijskiej kuchni - Juana Marie Arzaka. Jego restauracja od 1989 roku szczyci się, aż trzema gwiazdami Michelin. Kucharz niezbyt chętnie udziela wywiadów, ale to właśnie dla Pascala zrobił wyjątek! Czy Pascalowi uda się odkryć sekret jego sukcesu? Tak wybitne i niepowtarzalne restauracje mogły powstać dzięki tak zwanym towarzystwom gastronomicznym. Tylko w samym San Sebastian jest ich 115. Mieszkańcy tego regionu regularnie spotykają się, żeby wspólnie gotować, eksperymentować ze smakami i tworzyć kulinarne arcydzieła. To tu przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Kraj Basków to również znane na całym świecie winnice. Pascal weźmie udział w winobraniu i pozna sekret wytwarzania wybornego i najbardziej znanego wina, Rioja. Region nad zatoką Biskajską to raj dla czekoladowych łasuchów. Głównie dla tych, którzy cenią rodzinną tradycję i składniki najwyższej jakości. Pascal, jak na prawdziwego smakosza przystało nie mógł ominąć rodzinnej, tradycyjnej fabryki czekolady! Pascal spotka się również z Rubenem Trincado, szefem kuchni, który już jako nastolatek miał sprecyzowane plany na przyszłość. Jego kuchnia to połączenie tradycji z nowoczesnością. Jakie dania przygotują razem? A na koniec Pascal spróbuje hiszpańskich przekąsek i sprawdzi czym różnią się tapas od pinchos? Będzie wykwintnie ale przede wszystkim smacznie!

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Ocena społeczności: - Głosów: 0

Podobne programy

Hity dnia

Wszystkie hity »

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×