Pascal w Kraju Basków, Polska 2017
Tym razem Pascal zabierze widzów nad zatokę Biskajską. Kraj Basków, to nie tylko piękne krajobrazy, ale przede wszystkim bukiet niepowtarzalnych smaków.
Piątek 01.07.2022 14:45
Piątek 10.06.2022 16:20
Piątek 04.03.2022 14:15
Wtorek 25.01.2022 08:20
Piątek 21.01.2022 16:20
Poniedziałek 22.11.2021 14:40
Środa 30.06.2021 23:55
Sobota 26.06.2021 00:25
Niedziela 28.02.2021 14:50
Sobota 27.02.2021 20:45
Piątek 26.02.2021 20:45
Wtorek 23.02.2021 18:55
Tym razem Pascal zabierze widzów nad zatokę Biskajską. Kraj Basków, to nie tylko piękne krajobrazy, ale przede wszystkim bukiet niepowtarzalnych smaków. Kraj Basków słynie z oryginalnych dań, składających się głównie ze świeżych ryb i warzyw. Pascal odwiedzi restaurację, pozna jednego z najbardziej utytułowanych szefów kuchni, weźmie też udział w winobraniu, a na koniec Pascal spróbuje hiszpańskich przekąsek.
Pascal Brodnicki, kucharz, autor książek kulinarnych i poszukiwacz nowych smaków, tym razem zabierze widzów do Północnej Hiszpanii. To właśnie tam, nad zatoką Biskajską leży kraj, którego mieszkańcy uwielbiają dobrą kuchnię. Kraj Basków, to nie tylko piękne krajobrazy, ale przede wszystkim bukiet niepowtarzalnych smaków. Tylko w tym regionie jest prawie 40 restauracji odznaczonych gwiazdkami Michelin. Kraj Basków słynie z oryginalnych dań, składających się głównie ze świeżych ryb i warzyw. Pascal odwiedzi restaurację "Elkano"", w której się nie gotuje a grilluje! Poznamy jednego z najbardziej utytułowanych szefów baskijskiej kuchni - Juana Marie Arzaka. Jego restauracja od 1989 roku szczyci się, aż trzema gwiazdami Michelin. Kucharz niezbyt chętnie udziela wywiadów, ale to właśnie dla Pascala zrobił wyjątek! Czy Pascalowi uda się odkryć sekret jego sukcesu? Tak wybitne i niepowtarzalne restauracje mogły powstać dzięki tak zwanym towarzystwom gastronomicznym. Tylko w samym San Sebastian jest ich 115. Mieszkańcy tego regionu regularnie spotykają się, żeby wspólnie gotować, eksperymentować ze smakami i tworzyć kulinarne arcydzieła. To tu przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Kraj Basków to również znane na całym świecie winnice. Pascal weźmie udział w winobraniu i pozna sekret wytwarzania wybornego i najbardziej znanego wina, Rioja. Region nad zatoką Biskajską to raj dla czekoladowych łasuchów. Głównie dla tych, którzy cenią rodzinną tradycję i składniki najwyższej jakości. Pascal, jak na prawdziwego smakosza przystało nie mógł ominąć rodzinnej, tradycyjnej fabryki czekolady! Pascal spotka się również z Rubenem Trincado, szefem kuchni, który już jako nastolatek miał sprecyzowane plany na przyszłość. Jego kuchnia to połączenie tradycji z nowoczesnością. Jakie dania przygotują razem? A na koniec Pascal spróbuje hiszpańskich przekąsek i sprawdzi czym różnią się tapas od pinchos? Będzie wykwintnie ale przede wszystkim smacznie!
Telemagazyn z wydaniem magazynowym: