Podwójne życie koniaku
Back to Cognac aka La double vie du cognac, Francja 2020
Koniak wytwarza się go tylko w jednym miejscu na świecie, według ściśle ustalonych procedur - w okolicach francuskiej miejscowości Cognac. Jest symbolem elegancji i dobrego smaku. Widzowie poznają zarówno jego historię, jak i koneserów.
Reżyseria:Mathilde Fassin
Czas trwania:52 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Film/Film dokumentalny
Podwójne życie koniaku w telewizji
Galeria
Mathilde Fassin
Reżyseria
Opis programu
Koniak to wysokoprocentowy trunek z białych winogron, poddany dwukrotnej destylacji i leżakowaniu w dębowych beczkach. Oryginalny koniak wytwarza się tylko w okolicach francuskiej miejscowości Cognac. W XX wieku ten tradycyjny alkohol zrobił wielką karierę za oceanem, szczególnie wśród Afroamerykanów. Autorzy szukają odpowiedzi na to pytanie: dlaczego uwielbiają go raperzy,