Rick Stein - smak włoskiej opery

Rick Stein's taste of Italian opera, Wielka Brytania 2010

Rick Stein opowiada o wpływie jedzenia na kulturę Włoch. Prezentując bogactwo kulinarne kraju, ujawnia, że muzyka i dobre jedzenie mają ten sam cel - dostarczanie ludziom przyjemności.

Czas trwania:59 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Rick Stein - smak włoskiej opery w telewizji

Galeria

Rick Stein - smak włoskiej opery (2010) - Film
Rick Stein - smak włoskiej opery (2010) - Film
Rick Stein - smak włoskiej opery (2010) - Film
  • Rick Stein - smak włoskiej opery (2010) - Film
  • Rick Stein - smak włoskiej opery (2010) - Film
  • Rick Stein - smak włoskiej opery (2010) - Film

Opis programu

Rick Stein - to nazwisko mówi samo za siebie. Znany i ceniony szef kuchni, znawca i miłośnik jedzenia, a także podróżnik. Widzowie Kuchni+ znają go z programów, w których odkrywał smaki Dalekiego Wschodu czy Hiszpanii. Tym razem ukaże smaki i aromaty Włoch i ich znaczenie dla tamtejszej opery. Rick Stein za cel postawił sobie ukazanie wzajemnego wpływu jaki na siebie miały włoskie jedzenie i kultury, w tym szczególnie opera. Prezentując bogactwo kulinarne Włoch ujawnia, że muzyka i dobre jedzenie mają ten sam cel - dostarczaniem ludziom przyjemności. Rick wyjaśnia także, dlaczego twórczość Verdi, Rossini and Puccini jest tak mocno związana z potrawami regionów, z których artyści pochodzili lub w których pracowali. Puccini uwielbiał proste dania ze swojej rodzinnej Toskanii; Verdi miał własna farmę, a wiele ciekawych przepisów nosi nazwę po Rossinim. W ten świat dźwięków i smaków wkracza Rick Stein, dzięki któremu nastrój panujący na włoskich stołach oraz w operze udzieli się niejednemu widzowi.