Rodzina surykatek

Clan of the Meerkats, USA 2011

Na pustyni Kalahari filmowcy przez rok obserwują stado surykatek. Poznają zwyczaje niewielkich drapieżnych ssaków oraz zagrożenia i trudności, które napotykają mieszkańcy jałowej krainy.

  • Czas trwania: 60 minut, Gatunek: Film dokumentalny

Rodzina surykatek w telewizji

ZwińRozwiń
  • Czwartek 02.05.2013 08:20

    TVP 2

  • Niedziela 27.01.2013 09:55

    TVP 2

Twórcy

  • Birger Clausen Muzyka

Opis programu

ZwińRozwiń

Autorzy filmu przez rok obserwują stado surykatek, które na pustyni Kalahari dają świadectwo woli przetrwania. Na czele rodziny drapieżnych ssaków stoi samica, która wydaje na świat potomstwo, czuwa nad bezpieczeństwem rodu oraz wzmacnia więzi jednoczące jego członków. Nie pozwala, by inne samice się rozmnażały, dlatego większość członków stada, które liczy około 30 osobników, stanowi jej potomstwo. Rodzina zajmuje terytorium wielkości 3 kilometrów kwadratowych. Każdego dnia grupa podąża w inną jego część w poszukiwaniu pożywienia.

Buszmeni na Kalahari mówili o pradawnym plemieniu, które wyszło z ziemi i oddawało cześć Słońcu. Inni nadali im nazwę "ludzików z ziemi", być może dostrzegając u nich własne cechy. Nie wiadomo, dlaczego wybrały tę jałową krainę, ale bez względu na przyczyny, te niezwykłe stworzenia odważyły się zmierzyć z pustynią. Dają świadectwo woli przetrwania i potęgi rodziny. Surykatki, bo o nich mowa, to zwierzątka o wysokości 30 centymetrów. Mimo tak niewielkiej postury surykatki są w stanie pokonać drapieżnika, nawet jeśli jest to kobra. Na czele rodziny stoi samica, która nie tylko wydaje na świat potomstwo, ale też czuwa nad bezpieczeństwem rodu i wzmacnia więzi jednoczące jego członków. Samica rządzi w sposób niepodważalny. Decyduje o wszystkim. Nie pozwala np. , aby inne samice się rozmnażały, dlatego większość członków stada, które liczy około 30 osobników, stanowi jej potomstwo. Stado zajmuje terytorium wielkości 3 kilometrów kwadratowych. I każdego dnia w poszukiwaniu żeru podąża ostrożnie w inną jego część. Surykatki nie mają zapasów tłuszczu, więc codziennie muszą coś upolować, aby przeżyć. Gdy większość rodziny żeruje, jeden osobnik stoi na warcie. Oczywiście największym wyzwaniem pozostaje sama Kalahari. Jeśli samicy się uda, jej rodzina przetrwa. Gdy poniesie porażkę: zwycięży pustynia. Wiadomo, że na Kalahari przetrwają tylko najsilniejsi. Autorzy filmu przez rok obserwowali rodzinną grupę surykatek. Poznali zwyczaje tych zwierząt, a także zagrożenia i trudności, jakie napotykają codziennie. Stado przetrwało dzięki sile, którą czerpie ze wspólnego działania.

Komentarze

Skomentuj
  • Kasia (gość)

    Gdzie mogę obejrzeć ten film ponownie?! był wspaniały!

    27.01.2013 20:15

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Ocena społeczności: - Głosów: 0

Telemagazyn poleca

Hity dnia

Wszystkie hity »

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×