Rozszyfrować Ferrana Adrię

Decoding Ferran Adria, USA 2004

Kosmiczne laboratorium, potrawy o niesamowitym wyglądzie i doskonałym smaku to nie wizja przyszłości tylko restauracja El Bulli w Barcelonie, której szefem jest Ferran Adria.

Czas trwania:50 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Rozszyfrować Ferrana Adrię w telewizji

Opis programu

Anthony Bourdain, znany amerykański szef kuchni, gospodarz programu kulinarno - podróżniczego "Anthony Bourdain. No reservations" dotarł do sekretnego laboratorium Ferrana Adrii, właściciela restauracji El Bulli, jednego z najbardziej kontrowersyjnych, kreatywnych i najczęściej naśladowanych szefów kuchni na świecie. "Kiedy spotkałem Ferrana Adrię po raz pierwszy, dzieki jednemu z naszych wspólnych znajomych, niewiele wiedziałem o jego restauracji, nigdy w niej nie byłem i, co więcej, byłem bardzo sceptycznie nastawiony do kuchni molekularnej." - mówi Bourdain. Ferran Adria, na spotkaniu, przy lampce Cavy, zapytał Bourdaina czy woli gotować czy jeść. Ten, po chwili zastanowienia, odparł, że woli jeść. To stało się początkiem przyjaźni dwóch wybitnych szefów kuchni i pozwoliło zrealizować dokument "Rozszyfrować Ferrana Adrię". W filmie po raz pierwszy odkryto tajemnice, które do tej pory były pilnie strzeżone. Ultra nowoczesne laboratorium, niczym z filmu o Jamesie Bondzie, wyposażone w nowoczesny sprzęt, ukryte jest wewnątrz wielkiego renesansowego pałacu, w starej dzielnicy Barcelony. Pracuje w nim grupa entuzjastów, którzy razem ze swoim szefem opracowują receptury na istnie kosmiczne dania. Przez sześć miesięcy w roku restauracja El Bulli jest zamknięta, a w tym czasie prace w laboratorium idą pełną parą. Zespół szuka inspiracji, wymyśla nowe potrawy, kombinacje smaków i kolorów, aby zaskoczyć nimi gości restauracji. Widzowie będą mieli okazję zobaczyć cały proces tworzenia unikalnych dań, od momentu powstania koncepcji, aż do chwili, kiedy znajdą się na stole. Twórcy filmu podglądają najbardziej strzeżoną na świecie, wyrafinowaną i niesamowitą kuchnię nazywaną Haute Cusine.