Shoyu i sekrety japońskiej kuchni

Shoyu and the secrets of Japanese Cuisine, Francja 2014

Czas trwania:49 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Shoyu i sekrety japońskiej kuchni w telewizji

Galeria

Shoyu i sekrety japońskiej kuchni (2014) - Film
Shoyu i sekrety japońskiej kuchni (2014) - Film
Shoyu i sekrety japońskiej kuchni (2014) - Film
  • Shoyu i sekrety japońskiej kuchni (2014) - Film
  • Shoyu i sekrety japońskiej kuchni (2014) - Film
  • Shoyu i sekrety japońskiej kuchni (2014) - Film

Opis programu

Jednym z filarów, na których oparta jest japońska tradycja kulinarna jest shoyu, który powszechnie znany jest raczej jako sos sojowy. Japończycy odkryli, że w wyniku fermentacji ziaren soi powstaje unikalny produkt, który obecnie jest kluczową przyprawą tamtejszej kuchni. Teoretycznie jest to niezwykle prosty proces. Cała magia polega na tym, że do produkcji shoyu potrzebny jest grzyb, który rośnie wyłącznie w Kraju Kwitnącej Wiśni. Aby odkryć jego tajemnicę twórcy filmu zaczęli swoją podróż od Kioto.