Śmieciowe jedzenie - czyim kosztem?

Low Cost Food, Who Is Paying the Price?, Francja 2013

W odpowiedzi na kryzys gospodarczy supermarkety zapełniły się tanimi produktami żywnościowymi. Autorzy dokumentu przedstawiają, co znajduje się w tych towarach oraz czy są smaczne i zdrowe.

Reżyseria:Elsa Haharfi

Czas trwania:51 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Śmieciowe jedzenie - czyim kosztem? w telewizji

Galeria

Śmieciowe jedzenie - czyim kosztem? (2013) - Film
Śmieciowe jedzenie - czyim kosztem? (2013) - Film
Śmieciowe jedzenie - czyim kosztem? (2013) - Film
  • Śmieciowe jedzenie - czyim kosztem? (2013) - Film
  • Śmieciowe jedzenie - czyim kosztem? (2013) - Film
  • Śmieciowe jedzenie - czyim kosztem? (2013) - Film
  • Elsa Haharfi

    Reżyseria

  • Frederique Mergey

    Reżyseria

Opis programu

Marki własne to szybko rozwijający się rynek, sprzedaż takich produktów rośnie o jedną piątą rocznie. Jednak czy tańsze produkty żywnościowe oferowane przez znane hipermarkety są tak samo zdrowe jak te tradycyjne? Czy ich smak nie jest gorszy i czy to nie najbiedniejsi płacą najwyższą cenę za spożywanie śmieciowego jedzenia? Wiele rodzin szuka oszczędności w domowym budżecie. Już 70% Francuzów podczas zakupów w hipermarketach wybiera marki własne, które potrafią być tańsze czasem nawet o połowę od znanych produktów, obecnych na półkach sklepowych od lat. Obecnie już 30% całego rynku stanowi sprzedaż towarów oferowanych pod marką własną, a ta tendencja wciąż rośnie. Czteroosobowa francuska rodzina wybiera się co tydzień do hipermarketu, na zakupy ma przeznaczone 100 euro. Pragmatyczny ojciec Laurent waha się pomiędzy produktami markowymi, a tymi z niższej półki. Czy mama, Marie-Anne, skusi się na herbatniki w czekoladzie za 0,82 euro czy na droższe, ale o lepszym składzie za 1,18 euro? Czy w teście konsumenckim wędzony łosoś, dżem, krewetki i jaja oferowane przez sieć hipermarketową będą tak samo smaczne i zdrowe, jak te proponowane przez znane marki?