Tost: Historia chłopięcego głodu
Toast, Wielka Brytania 2010
Po śmierci matki 9-letni Nigel Slater zostaje sam z ojcem. Wkrótce pojawia się kobieta, której celem jest zostanie panią Slater. Między chłopakiem i wybranką ojca rozpoczyna się kulinarna rywalizacja.
Reżyseria:S.J. Clarkson
Czas trwania:95 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Film/Komediodramat
Tost: Historia chłopięcego głodu w telewizji
Freddie Highmore
jako Nigel Slater
Oscar Kennedy
jako młody Nigel Slater
Ken Stott
jako ojciec
Ken Stott
jako Dad
Frasier Huckle
jako Warrel
Rielly Newbold
jako Leonard
Lee Hall
Scenariusz
Nigel Slater
Scenariusz
Nigel Slater
Scenariusz
S.J. Clarkson
Reżyseria
Hannah Farrell
Producent
Opis programu
Nawet zwykły tost z masłem może być najsmaczniejszym obiadem, gdy jest podany z miłością. Choć trudno w to uwierzyć, to właśnie tak prosty posiłek ukształtował gust cenionego brytyjskiego kucharza i krytyka kulinarnego Nigela Slatera. Dziewięcioletni Nigel Slater ma wielkie kulinarne aspiracje, zaś popisowym daniem jego matki jest właśnie tost z masłem. Jednak na jego miłość i przywiązanie do mamy nie ma wpływu fakt, że nie posiada ona talentu kulinarnego i nie dzieli pasji syna. Gdy kobieta umiera na astmę, Nigel zostaje sam z szorstkim, mającym trudności w wyrażaniu uczuć ojcem. Jednak najgorsze ma jeszcze nadejść. Niebawem w ich domu pojawia się sprzątaczka Joan Potter, której celem jest, jak słusznie obawia się Nigel, zostanie nową Panią Slater. Nigel i jego macocha od początku nie darzą się sympatią. W przeciwieństwie do matki Nigela nowa wybranka ojca jest znakomitą kucharką, a jak wiadomo, droga do serca mężczyzny prowadzi przez żołądek, dlatego między chłopakiem i Panią Potter rozpoczyna się kulinarna rywalizacja o względy ojca. Film "Tost. Historia chłopięcego głodu" to nakręcona z rozmachem ekranizacja bestsellerowej autobiografii Nigela Slatera, brytyjskiego pisarza, kucharza, prezentera telewizyjnego i dziennikarza kulinarnego, który przez 18 lat pisał felietony do The Observer. Nigel Slater od najmłodszych lat interesował się gotowaniem. Pracę jako kucharz rozpoczął w wieku 17 lat w londyńskim hotelu Savoy. Film opowiada o poznawaniu nowych smaków, a także o wyborach, które podejmował w swoim życiu popularny krytyk kulinarny. Jest to słodko-gorzka opowieść o miłości autora do jedzenia, jego dzieciństwie oraz skomplikowanych stosunkach rodzinnych. Jak mówi sam pisarz: "Jest to najbardziej intymny pamiętnik, jaki kiedykolwiek napisano o jedzeniu". W ekranizacji biografii widzowie zobaczą m.in. Helenę Bonham Carter, która wcieliła się w rolę macochy autora oraz Freddiego Highmore'a, znanego m.in. z takich filmów jak "Charlie i fabryka czekolady" (2005), "Dobry rok" (2006), który zagrał młodego Slatera. Film był prezentowany na kuchnia+ food film fest 3, którego gościem specjalnym był sam Nigel Slater.