Tost: Historia chłopięcego głodu

Toast, Wielka Brytania 2010

Po śmierci matki 9-letni Nigel Slater zostaje sam z ojcem. Wkrótce pojawia się kobieta, której celem jest zostanie panią Slater. Między chłopakiem i wybranką ojca rozpoczyna się kulinarna rywalizacja.

Reżyseria:S.J. Clarkson

Czas trwania:95 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Komediodramat

Tost: Historia chłopięcego głodu w telewizji

  • Freddie Highmore

    jako Nigel Slater

  • Oscar Kennedy

    jako młody Nigel Slater

  • Ken Stott

    jako ojciec

  • Ken Stott

    jako Dad

  • Frasier Huckle

    jako Warrel

  • Rielly Newbold

    jako Leonard

  • Lee Hall

    Scenariusz

  • Nigel Slater

    Scenariusz

  • Nigel Slater

    Scenariusz

  • S.J. Clarkson

    Reżyseria

  • Hannah Farrell

    Producent

Opis programu

Nawet zwykły tost z masłem może być najsmaczniejszym obiadem, gdy jest podany z miłością. Choć trudno w to uwierzyć, to właśnie tak prosty posiłek ukształtował gust cenionego brytyjskiego kucharza i krytyka kulinarnego Nigela Slatera. Dziewięcioletni Nigel Slater ma wielkie kulinarne aspiracje, zaś popisowym daniem jego matki jest właśnie tost z masłem. Jednak na jego miłość i przywiązanie do mamy nie ma wpływu fakt, że nie posiada ona talentu kulinarnego i nie dzieli pasji syna. Gdy kobieta umiera na astmę, Nigel zostaje sam z szorstkim, mającym trudności w wyrażaniu uczuć ojcem. Jednak najgorsze ma jeszcze nadejść. Niebawem w ich domu pojawia się sprzątaczka Joan Potter, której celem jest, jak słusznie obawia się Nigel, zostanie nową Panią Slater. Nigel i jego macocha od początku nie darzą się sympatią. W przeciwieństwie do matki Nigela nowa wybranka ojca jest znakomitą kucharką, a jak wiadomo, droga do serca mężczyzny prowadzi przez żołądek, dlatego między chłopakiem i Panią Potter rozpoczyna się kulinarna rywalizacja o względy ojca. Film "Tost. Historia chłopięcego głodu" to nakręcona z rozmachem ekranizacja bestsellerowej autobiografii Nigela Slatera, brytyjskiego pisarza, kucharza, prezentera telewizyjnego i dziennikarza kulinarnego, który przez 18 lat pisał felietony do The Observer. Nigel Slater od najmłodszych lat interesował się gotowaniem. Pracę jako kucharz rozpoczął w wieku 17 lat w londyńskim hotelu Savoy. Film opowiada o poznawaniu nowych smaków, a także o wyborach, które podejmował w swoim życiu popularny krytyk kulinarny. Jest to słodko-gorzka opowieść o miłości autora do jedzenia, jego dzieciństwie oraz skomplikowanych stosunkach rodzinnych. Jak mówi sam pisarz: "Jest to najbardziej intymny pamiętnik, jaki kiedykolwiek napisano o jedzeniu". W ekranizacji biografii widzowie zobaczą m.in. Helenę Bonham Carter, która wcieliła się w rolę macochy autora oraz Freddiego Highmore'a, znanego m.in. z takich filmów jak "Charlie i fabryka czekolady" (2005), "Dobry rok" (2006), który zagrał młodego Slatera. Film był prezentowany na kuchnia+ food film fest 3, którego gościem specjalnym był sam Nigel Slater.