Triumf pomidora

Triumph der Tomate, Austria 2013

Film o historii, znaczeniu i zastosowaniach kulinarnych pomidorów. Dzisiejsza obsesja na punkcie kształtu, wielkości i długiego okresu przydatności do spożycia sprawiła, że niegdyś wspaniały pomidor stracił smak.

Reżyseria:Maria-Magdalena Koller

Czas trwania:48 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Triumf pomidora w telewizji

  • Mercedes Echerer

    jako Narrator

  • Mohamed Ajaj Alkubacy

    jako Self

  • Joe Cocker

    jako Self

  • Li Jingfu

    jako Self

  • Nicolas Schauer

    jako Self - Max-Planck-Institut Potsdam

  • Erich Stekovics

    jako Self

  • Maria-Magdalena Koller

    Reżyseria

  • Maria-Magdalena Koller

    Autor

  • Roman Kariolou

    Muzyka

  • Johannes Ratheiser

    Muzyka

  • Harald Staudach

    Zdjęcia

  • David Bruckner

    Montaż

Opis programu

Film dokumentalny o pomidorach - ich historii, znaczeniu i tradycjach kulinarnych. Pierwotny peruwiański pomidor, zwany spuchniętym owocem, był żółty, a konkwistadorzy cenili go za jego kwiaty. Ale w Europie pod hiszpańskim słońcem zdziczał, zrobił się zaokrąglony, czerwony, stał się niezbędny. W Austrii nadal nazywają to rajskim owocem, a we Włoszech złotym jabłkiem. To był z pewnością prawdziwy zakazany owoc pierwszego uwodzenia na świecie! Dzisiejsza obsesja na punkcie kształtu, wielkości i długiego okresu przydatności do spożycia sprawiła, że niegdyś wspaniały pomidor stracił smak. Od hodowcy pomidorów Ericha Stekovicsa z 3200 odmianami przechowywanymi w nylonowych pończochach, po carycę pomidora Irinę Zacharias, która uratowała czerwone owoce po upadku komunizmu. Od pizzy, która ożywiła życie seksualne królowej Margarity, po 32 nowe odmiany chińskiego króla pomidora - Li Jingfu i Joe Cockera, który śpiewał o nim serenady. Ten dokument wyciśnie z pomidora dosłownie wszystko, aby pokazać, jaki jest wspaniały. Może zrozumiemy też, dlaczego ludzie szaleją na festiwalach pomidorów w Hiszpanii i we Włoszech.