Triumf pomidora
Triumph der Tomate, Austria 2013
Film o historii, znaczeniu i zastosowaniach kulinarnych pomidorów. Dzisiejsza obsesja na punkcie kształtu, wielkości i długiego okresu przydatności do spożycia sprawiła, że niegdyś wspaniały pomidor stracił smak.
Reżyseria:Maria-Magdalena Koller
Czas trwania:48 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Film/Film dokumentalny
Triumf pomidora w telewizji
Mercedes Echerer
jako Narrator
Mohamed Ajaj Alkubacy
jako Self
Joe Cocker
jako Self
Li Jingfu
jako Self
Nicolas Schauer
jako Self - Max-Planck-Institut Potsdam
Erich Stekovics
jako Self
Maria-Magdalena Koller
Reżyseria
Maria-Magdalena Koller
Autor
Roman Kariolou
Muzyka
Johannes Ratheiser
Muzyka
Harald Staudach
Zdjęcia
David Bruckner
Montaż
Opis programu
Film dokumentalny o pomidorach - ich historii, znaczeniu i tradycjach kulinarnych. Pierwotny peruwiański pomidor, zwany spuchniętym owocem, był żółty, a konkwistadorzy cenili go za jego kwiaty. Ale w Europie pod hiszpańskim słońcem zdziczał, zrobił się zaokrąglony, czerwony, stał się niezbędny. W Austrii nadal nazywają to rajskim owocem, a we Włoszech złotym jabłkiem. To był z pewnością prawdziwy zakazany owoc pierwszego uwodzenia na świecie! Dzisiejsza obsesja na punkcie kształtu, wielkości i długiego okresu przydatności do spożycia sprawiła, że niegdyś wspaniały pomidor stracił smak. Od hodowcy pomidorów Ericha Stekovicsa z 3200 odmianami przechowywanymi w nylonowych pończochach, po carycę pomidora Irinę Zacharias, która uratowała czerwone owoce po upadku komunizmu. Od pizzy, która ożywiła życie seksualne królowej Margarity, po 32 nowe odmiany chińskiego króla pomidora - Li Jingfu i Joe Cockera, który śpiewał o nim serenady. Ten dokument wyciśnie z pomidora dosłownie wszystko, aby pokazać, jaki jest wspaniały. Może zrozumiemy też, dlaczego ludzie szaleją na festiwalach pomidorów w Hiszpanii i we Włoszech.